Bescherm jezelf tegen de zon met een schaduwdoek

Wanneer in Nederland de zon schijnt, wil iedereen het liefst zo snel mogelijk naar buiten. Het blijft echter belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon, zodat je niet meteen verbrand. Een schaduwdoek beschermt je tegen de schadelijk UV-straling van de zon en maakt het mogelijk om toch in de tuin te kunnen genieten van het weer. 

Een schaduwdoek vervangt de parasol

Een schaduwdoek is een katoenen of polyester doek die gebruikt wordt om schaduw te creëren. Het doek kan in tegenstelling tot een parasol het hele zomerseizoen buiten blijven hangen. Het is bestand tegen weer en wind. Bij online webshop ZONZ kun je een schaduwdoek naar eigen wens samenstellen. Je wordt uitgebreid geïnformeerd over de bevestiging van het schaduwdoek en wanneer deze eenmaal hangt, heb je er geen omkijken meer naar.

Een schaduwdoek samenstellen

Schaduwdoeken kunnen driehoekig of vierkant zijn. Je kunt kiezen uit gelijke en ongelijke zijden en uit gecurvde of rechte zijden. Daarnaast kies je zelf de afmetingen, de kleur en de bevestigingsmaterialen. Er zijn verschillende soorten schaduwdoeken, waarvan we de bekendste voor je op een rijtje zetten.

  • Schaduwdoek waterdoorlatend: Een waterdoorlatend schaduwdoek is een doek met kleine gaatjes dat tot 95% beschermt tegen UV-straling. Door de gaatjes kan de regen door het doek heen en dat voorkomt een waterzak bovenop het doek. Dit schaduwdoek kan horizontaal, verticaal of schuin bevestigd worden.
  • Waterdicht zonnezeil:Een zonnezeil is een waterdicht zonnescherm gemaakt van waterafstotend materiaal. Het zeil dient op afschot gemonteerd te worden voor de afvoer van regenwater. De warmte blijft grotendeels onder het doek hangen, waardoor je lekker in de tuin kunt blijven zitten, wanneer het buiten afkoelt.
  • Harmonicadoek:Een harmonicadoek is een flexibel waterdoorlatend of waterdicht doek voorzien van lamellen, dat over staaldraden open en dicht schuift. Je kunt op deze manier makkelijk wisselen tussen zon en schaduw.

Verschillende toepassingen voor een schaduwdoek

Een schaduwdoek is ideaal boven een speelplaats of zandbak bij een kinderdagverblijf. Je beschermt de kinderen tegen de UV-straling van de zon, waardoor zij onbezorgd buiten kunnen spelen. Door de kleine gaatjes in het doek, is de temperatuur onder het schaduwdoek koeler. Dit is ideaal tijdens een warme zomerdag. Handig om te weten is dat je het schaduwdoek in een grotere afmeting dan de zandbak moet bestellen. De zon op het zuiden schijnt er namelijk nog minimaal een meter onderdoor. Een schaduwdoek kan het hele zomerseizoen buiten blijven hangen en hiermee voorkom je het gesjouw met zware parasols en de zorgen van partytenten die de lucht in vliegen bij een zuchtje wind. ZONZ werkt landelijk samen met kinderdagverblijven, hovenier en speeltoestellenleveranciers en streeft naar een veilige doch sfeervolle speelplaats voor kinderen.