Een rieten dak: chic en geldbesparend

Vroeger zag je riet vooral op dure villawoningen. Vandaar de dag zie je ook bij andere woningen de rieten daken terugkeren. In het noorden van ons land is er sprake van een trend. Een mooie toevoeging aan je woning en extra duurzaamheid. Ook de mogelijkheden voor het besparen van energie zijn interessant. 

Wie herkent niet de associaties dat een rieten dak oproept? Een romantische uitstraling. Toch denken veel mensen dat de aanleg ervan een dure aangelegenheid is. Een rieten dak kan door het vergelijken van prijzen van dakdekkers interessant worden. Ook is het goed te weten wat de mogelijkheden precies zijn. Een van de voordelen is dat je afscheid kunt nemen van de ouderwetse dakgoten en deze dus niet meer verstopt kunnen raken. Ook zal het huis waar je het dak op laat aanleggen een meer interessant object kunnen zijn wanneer je het huis wilt verkopen.

Natuurproduct

Milieuvriendelijkheid staat voorop bij dit natuurproduct. Zo kost het weinig energie om riet te maaien. De meeste rietdekkers gebruiken tijdens het dekken van het dak geen milieubelastende materialen of middelen om het riet op het dak te krijgen. Bovendien is er nog iets leuks aan het gebruik van riet. In de meeste gevallen is er sprake van echt Nederlands riet. Riet dat dus binnen de landsgrenzen is gegroeid.

Riet wordt in Nederland overigens voor meer doeleinden gebruikt dan alleen maar voor het dekken van daken. Denk aan matten, schermen en zelfs muziekinstrumenten. Afhankelijk van het gebruik, kiest men voor een bepaald soort riet.

Veiligheid

Een van de redenen waarom mensen huiverig zijn over de aanleg van een rieten dak heeft alles te maken met veiligheid. Inderdaad, een rieten dak kan door brand geheel verloren gaan. De kans op grote schade is aanzienlijk. Echter, er zijn genoeg huizen in ons land te vinden waar het niet is voorgekomen dat er sprake was van schade door brand.

Een traditioneel rieten dak maakt gebruik van een open constructie. Het riet werd dan op latten gebonden en bleef zichtbaar aan de binnenkant. Dankzij innovaties is het mogelijk om het riet te leggen op een ondergrond met een dampremmer. Het voordeel is dat dit een stukje extra isolatie is en dit ten gunste kan komen van de energierekening.

Meer informatie

Wil je meer lezen over riet? Dan verwijzen wij je graag naar de website van Wikipedia (www.wikipedia.org). Hier kun je meer lezen over riet en de toepassing ervan.