Handige tips voor het aanleggen van een nieuwe tuin!

In de warme zomermaanden is de tuin dé plek in huis om je tijd door te brengen. Daarom is een fijn terras en/of tuin erg belangrijk als je optimaal wil kunnen genieten. Kan jouw tuin daarom ook wel een update gebruiken? In dit artikel geven we een aantal tips die je kunnen helpen bij het realiseren van een moderne en vernieuwde tuin. 

Een betonnen vloer, natuurstenen of keramische tegels?

Een verharding van de ondergrond van je tuin is nogal complex als je van plan bent om een nieuwe tuin aan te leggen. Toch is het van belang dat je hier veel aandacht aan besteedt als je zowel de kwaliteit als de uitstraling erg belangrijk vindt in het eindresultaat. Klassieke keuzes voor verharding van de ondergrond zijn natuurstenen of betonverharding, waaronder klinkers of tegels ook vallen. Het is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Tegels zorgen voor een rustige uitstraling in je tuin, terwijl klinkers een drukker resultaat geven. 

Keramische tegels zijn relatief nieuw, maar zijn in de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Dit is ook niet gek, want keramische tegels zijn veelbelovend. Keramische tegels zijn namelijk erg hard en daardoor krasvrij en slijt- en kleurvast. Tel daarbij op dat keramische tegels niet glad zijn en relatief lichtgewicht zijn en je zult begrijpen waarom het een populaire keuze is om deze tegels in je tuin te laten aanleggen. Je kunt kiezen uit heel veel verschillende kleuren en ontwerpen, dus keramische tegels passen bij heel veel tuinen en stijlen. 

Een vijver, is dat leuk?

Als je een vijver wil aanleggen, dan moet je met een aantal dingen rekening houden als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Met (kleine) kinderen is het namelijk vaak niet zo’n goed idee om een vijver te hebben, tenzij je er een omheining omheen laat plaatsen. Bij het aanleggen van een vijver moet je verder ook goed nadenken over de inrichting ervan. De juiste verhouding tussen diepte en oppervlakte en een goede filter zijn bijvoorbeeld punten waar je rekening mee moet houden. Een filter is vooral van belang als je vissen in de vijver hebt zwemmen: hoe meer vissen, des te groter de filter hoort te zijn. 

Ik wil een zwembad! Hoe pak ik dat aan?

Een zwembad geeft een zeer luxueuze uitstraling, want niet veel mensen in Nederland hebben er een in hun tuin. Je kunt kiezen uit verschillende soorten zwembaden, zoals een prefab zwembad of een bouwkundig zwembad inclusief afdekking. Kies je voor een prefab zwembad, dan heb je het voordeel dat deze optie wat goedkoper is en dat je zwembad sneller en makkelijker aan te leggen is. Een bouwkundig zwembad geeft aan de andere kant weer veel vrijheid om te kunnen bepalen wat voor vorm je zwembad krijgt. 

Het is ook een leuk idee om je zwembad te combineren met een jacuzzi of sauna. Op deze manier kun je tijdens de koude wintermaanden ook heerlijk ontspannen. Een zwembad kun je prima zelf onderhouden, maar er wordt wel aangeraden om een keer per jaar een zwembadbouwer te laten komen om onderhoudswerkzaamheden aan de filterinstallaties uit te laten voeren. 

Goed idee: functionele en stijlvolle terrasoverkappingen

Tot slot kun je je tuin ook een stijlvolle look geven door een terrasoverkapping te (laten) plaatsen. Zo’n overkapping is niet alleen handig om als schaduw te dienen op zonnige dagen, maar op regenachtige dagen zul je ook erg blij zijn dat je een terrasoverkapping hebt. Je kunt verder ook nog kiezen tussen een vaste overkapping of een (automatisch of handmatig) uitschuifbare overkapping. Qua materiaal heb je de keuze uit hout, aluminium of staal en ieder soort heeft weer een andere uitstraling. Hout geeft een avontuurlijke look, terwijl aluminium en staal weer voor een industriële en moderne uitstraling zorgen.