Zelf kunstgras leggen, hoe doe je dat?

Elke tuineigenaar droomt van een mooie tuin met een perfect gazon. Maar om dit te bereiken heb je groene vingers nodig… en veel tijd. Kan dit niet makkelijker? Jawel. Met een gazon uit kunstgras kan je van een mooie tuin genieten zonder wekelijks het gras te hoeven maaien of ander vervelend onderhoudswerk. Een tuin uit kunstgras biedt veel voordelen. Heb je interesse om kunstgras in je tuin te leggen? Dan kan je geld uitsparen door het gras zelf te leggen. In dit artikel sommen we de belangrijkste stappen op, die je op weg helpen je eigen kunstgras te leggen. Eens je al het juiste gereedschap en apparatuur hebt verzameld, kan je makkelijk van start gaan.

Graaf het oppervlak correct op

De eerste stap is het uitgraven van het oppervlak waarop je het kunstgras gaat leggen. Wat heb je hiervoor nodig? Handschoenen, een schop, een hark en een kruiwagen. Bereid het oppervlak in je tuin voor door het gebied volledig schoon te maken. Dit betekent dat je alle planten, wortels en onkruid moet verwijderen. Zorg er ook voor dat het oppervlak tot het vereiste niveau wordt uitgegraven. Dit hangt af van de dikte van het kunstgras maar dit ligt meestal tussen 70 en 90 millimeter onder het verbindingsoppervlak.

Maak een vaste steunbasis

Dit is het onderdeel dat het meeste werk vereist. Wat heb je in deze stap nodig? Een trilplaat, een handkraan of hout om de grond gelijk te stampen. Om het kunstgras mooi en gelijk aan te leggen moet je ervoor zorgen dat de ondergrond ook gelijk ligt. Deze grondbasis kan tot 40 millimeter van de uitgegraven grond in beslag nemen. Het is belangrijk dat er geen ruimte meer is waar onkruid kan beginnen groeien. Verdicht de grond met stevige druk zodat je een goede steunbasis voor je gazon creëert. Bovendien bevordert dit ook een goede afvoer van het water.

Om een stevige steunbasis te maken, moet je bovenop je ondergrond geplette steen aanleggen. Je kan hiervoor verschillende soorten steengruis kiezen. Deze laag moet minstens 30 millimeter dik zijn om een egaal oppervlakte voor het kunstgras te creëren. Vergeet niet om het steengruis net als de ondergrond stevig aan te stampen voor een gladde afwerking.

Leg de rollen kunstgras

In de volgende stap zal je de rollen kunstgras leggen. Wat heb je hiervoor nodig? Pinnen om aan de zijkanten van het kunstgras te bevestigen en verbindingstape of lijm. Dit zorgt ervoor dat het gras op de juiste plek blijft liggen. Alvorens je de rollen kunstgras begint te leggen, moet je de juiste richting bepalen. Leg elke rol in dezelfde ligging om het meest natuurlijke uitzicht te bereiken. Het is hierbij belangrijk dat alle vezels in dezelfde richting staan.

Een tweede aspect waar je op moet letten, zijn de naden. Rol het kunstgras uit zodat alle naden mooi naast elkaar komen te liggen. Zo vormt het kunstgras een mooi geheel zonder oneffenheden of blote ondergrond. Nadat de rollen zijn uitgelegd, breng je de verbindingstape of lijm op het oppervlak aan. Bevestig de rollen aan de zijkanten met de pinnen zodat alles mooi op zijn plaats blijft. Merk je dat de graslengte van de rollen niet gelijk is, dan kan je het overtollige gras wegsnoeien.

Breng gesorteerd zand op het oppervlak aan

De laatste stap is om de vezels van het gras te doen opleven. Wat heb je hiervoor nodig? Speciaal gegradueerd zand en een borstel. Zorg ervoor dat het zand droog is wanneer je het over het nieuwe kunstgras verspreidt. Doe dit met een borstel of bezem totdat het zand niet meer zichtbaar is. Om het zand op de beste manier te doen zinken, moet je altijd tegen de richting van het gras borstelen. Klaar? Dan is het tijd om uit te rusten en eindelijk van je nieuwe tuin te genieten!