Zeven manieren om energie te besparen in de winter

De winter is natuurlijk dé tijd om lekker warm binnen te zitten. Verwarming aan, verlichting voor de sfeer en de tv aan om af en toe met een schuin oog iets op te vangen van ‘All you need is love’ of die romantische komedie. Super gezellig en knus natuurlijk, maar de energiekosten rijzen zo de pan uit. Daarom geven we je in dit artikel zeven manieren om energie te besparen in de winter.

1.Sfeer- en ledverlichting

Door op een efficiënte manier je huis te verlichten kun je behoorlijk wat energie besparen. Begin met het uitdoen van de lampen als je een ruimte verlaat. Vervang daarnaast je lampen voor ledverlichting en vervang je leuke sierverlichting voor bijvoorbeeld sfeervolle kaarsen. Let op, kies je voor kaarsen, zet ze dan wel op een veilige plaats neer.

2. Breng je verwarming op orde

De verwarming helemaal uitzetten in de winter is behoorlijk barbaars en alleen voor echte bikkels. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Zorg daarentegen voor regelmatig onderhoud en stel de cv-ketel juist af. Is je cv-ketel ondertussen al meer dan 12 jaar oud? Dan kan het zijn dat de ketel gebreken gaat vertonen, wat ook niet ten goede komt aan het energieverbruik. Op zo een moment is het tijd voor een nieuwe. Laat je hierbij adviseren over een geschikte cv-ketel voor jouw situatie en kies voor variant die het beste aansluit op jouw behoeften én energie bespaart.

3. Beperk warmteverlies met een tochtstrip

Door de verwarming kun je dan wel heerlijk het huis verwarmen, maar door de kieren onder en boven de deuren komt er vaak ook weer veel koude lucht naar binnen. Op die manier moet je extra hard stoken om de gewenste temperatuur te bereiken. Breng daarom tochtstrippen aan onder de deur. Een kleine moeite met een groot effect.

4. kunststof kozijnen

De tochtstrippen werken goed voor de kieren die zijn ontstaan onder de deuren, maar ook langs de ramen kan kou de ruimte binnen komen. Door te kiezen voor kunststof kozijnen los je dit probleem op. Deze kozijnen zorgen namelijk voor goede isolatie en zijn uiterst duurzaam. Bijkomend voordeel is dat ze zorgen voor extra veiligheid.

5. Zet apparaten echt uit

Wist je dat veel apparaten in slaapstand stille energieverbruikers zijn? Zonde natuurlijk! Zet daarom apparaten zoals de tv, radio en computer echt uit als je ze niet gebruikt. En die oplader in het stopcontact terwijl je niet aan het opladen bent? Eruit! Ook deze verbruikt namelijk energie die nergens naartoe gaat.

6. Minder douchen, warmer aankleden

Tijdens de winterdagen is een langer warme douche erg aantrekkelijk. Helaas verbruik je hier wel ontzettend veel energie mee. Wil je opwarmen? Dan kun je dat beter doen door een extra trui aan te trekken, een dekentje om te slaan of een heerlijk warme kruik te maken. Simpel, maar doeltreffend.

7. Energieleveranciers vergelijken

Het lijkt een hele klus, maar ook hier kun je behoorlijk veel geld mee besparen. Bekijk elk jaar weer opnieuw wie de goedkoopste en voor jou de beste energieleverancier is. Meestal is een jaarcontract met vaste tarieven de meest voordelige optie.

Met deze manieren bespaar je aardig wat op je energiekosten. En natuurlijk creëer je het meeste effect als iedereen in huis hieraan mee doet. Het kan natuurlijk lastig zijn om je puberende zoon of dochter hieraan mee te laten doen. Hiervoor hebben wij een laatste tip: verdeel het geld dat jullie het eerste jaar besparen onder de kinderen. Zo creëer je draagvlak waar je de jaren daarna ook nog van profiteert.