Elektrisch verwarmen is duurzaam

Iedereen heeft wel een duurzaam of groen project in of rondom de woning. Je scheidt je afval, je maak gebruik van waterbesparing of verlicht de woning alleen daar waar dat nodig is. Maar ook met verwarmen kun je een hoop besparen.

Energieverbruik

Het verplaatsen van gas naar elektrisch is al een stap die veel mensen hebben genomen in bijvoorbeeld de keuken. Koken met gas wordt steeds minder populair ook al weet men dat gas relatief goedkoper is. Vooral mensen die alleen een gasaansluiting voor het koken hebben weten dat zonder deze aansluiting de energierekening lager uitvalt door het vervallen van de netwerk- en aansluitkosten voor het gas alleen al.

Het is vooral dankzij de duurzaamheid dat elektrisch koken steeds vaker wordt gekozen. Ook voorkomt dit ongelukjes in de keuken en je hebt geen bron meer van open vuur.

Verwarming

Ditzelfde geldt zo’n beetje ook voor het verwarmen van het huis. Hierbij kiest men voor duurzaamheid in plaats van goedkoop met gas stoken.

Een groot nadeel is dat het volledig verplaatsen van de gasinstallatie naar elektrisch dit een hoge kostenpost met zich meebrengt. Vandaar dat CV aangedreven woningen beter nog niet volledig overgaan naar elektrisch.

Wat wel helpt is om bij incidentele verwarming of extra verwarming te denken aan elektrisch. Hierbij kun je op plekken die geen CV-aansluiting hebben of te weinig door de CV verwarmd worden, gebruik maken van elektrische verwarmingselementen.

Voordelen

Deze manier van verwarmen heeft veel voordelen ten opzichte van het gebruiken van CV.

  • mobiele elementen
  • makkelijk te installeren
  • komt op plekken waar CV-leidingen niet aanwezig zijn
  • snelle manier van verwarmen
  • kortere verwarmingstijd nodig
  • goedkoop in aanschaf

Elektrische elementen

Ook het soort element wat je gaat gebruiken bepaald de efficiency en effectiviteit van het verwarmen van de woning en specifieke ruimten. Alhoewel niet elke type verwarmingselement geschikt is voor elke soort omgeving of ruimte staat hier de meest voorkomende elektrische verwarmingselementen.

Convector

De meest voorkomende manier van elektrisch verwarmen is het gebruiken van de elektrische convector. Dit is een directe plaatsvervanger van de heet water radiator.

Infrarood panelen

De afgelopen jaren heel populair geworden zijn de infrarood verwarmingspanelen. Deze zijn heel mobiel in gebruik en makkelijk te installeren. De manier van verwarmen gebeurt op infrarood basis en verwarmt niet de lucht maar de objecten er omheen met straling.

Ventilatorkachel

Waarschijnlijk de allerbekendste, maar ook de minst zuinige, en daarmee de standaard helaas. Dankzij het hoge stroomverbruik is deze het minst geschikt voor langdurig gebruik. Meestal zo’n 2000KW.

Olieradiator

Dit lijkt op een kleine versie van een heet water radiator waarbij de verwarmingselementen met olie zijn gevuld en elektrisch worden verwarmd.

Terrasverwarming

Ook redelijk nieuw zijn de terrasverwarmers. Nu deze steeds meer elektrisch zijn in plaats van draaien op gas worden ze steeds populairder op de consumentenmarkt.