Energie besparen tijdens de koude wintermaanden

Het duurt niet lang meer voordat de koude wintermaanden weer aanbreken. De verwarming wordt weer hoger gezet, de lichten gaan eerder aan en er wordt meer warm eten gekookt. Dit brengt natuurlijk extra energiekosten met zich mee. De maand december is voor de meeste mensen al een dure maand, dus het is natuurlijk fijn als je kan besparen op je energiekosten. In dit artikel geef ik je een paar tips over het besparen op energiekosten in de winter.

Verwarming

Je kunt al beginnen met besparen op je energiekosten als je de verwarming niet in alle kamers aanzet. De slaapkamers hoeven bijvoorbeeld niet verwarmd te worden als je je in de woonkamer bevindt. Laat de deuren na het verlaten van een ruimte niet openstaan, omdat de warmte dan ook ontsnapt. Als je langere tijd van huis bent is het verstandig om de verwarming uit te zetten. Ben je echter maar heel even weg van huis, laat dan de verwarming aan staan. Aangezien het opstarten van de verwarming meer energie kost dan het aan laten staan.

Isolatie

Het hebben van een goed geïsoleerd huis is cruciaal als je wil besparen op je energiekosten. Zoals je misschien al weet is dubbel glas een van de belangrijkste isolaties van je huis. Je kunt de isolatie hiervan nog verbeteren door het plaatsen van rolluiken voor de ramen. Hierdoor lekt de warmte minder weg uit je huis en in de zomer houden rolluiken je huis ook koeler. Daarnaast is het belangrijk om het dak, de vloer, de spouwmuren en de buiten-/binnenmuren te isoleren.

Warmte terugwinnen

Tijdens de koude wintermaanden genieten veel mensen van een warme douche. Het verwarmen van water kost echter veel energie. In veel huishoudens wordt er nog steeds gebruik gemaakt van een gasgestookte ketel. Als je duurzamer wil leven dan is het gebruik maken van een zonneboiler of warmtepomp een goed alternatief. Het warme water dat in je doucheputje verdwijnt kan nog gebruikt worden om koud water te verwarmen. Dit wordt ook wel warmteterugwinning genoemd. Warmteterugwinning is een goede manier om energie te besparen en hierdoor bespaar je dus ook op energiekosten.

Snel kosten besparen

Als je gemakkelijk en snel wil besparen op je energiekosten dan loont het om aan het einde van het jaar energieleveranciers te vergelijken. Je kunt hierbij ook kiezen voor een energie leverancier die groene energie levert als je duurzaamheid erg belangrijk vindt.

Energie vergelijken

Op een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl kun je gemakkelijk energie vergelijken en kijken welke energieleverancier het beste bij je past. Elk jaar kan je tot wel €450-, besparen op energiekosten als je overstapt naar een andere energieleverancier.