Pelletkachel of warmtepomp in huis?

Pelletkachel of houtkachel?

Pelletkachels kunnen efficiënter en schoner dan houtkachels verbranden. Alle pelletkachels vereisen een elektrische verbinding, terwijl alleen houtkachels met blazers een elektrische aansluiting nodig hebben. Houtkachels vereisen een functionerende schoorsteen of goedgekeurd afzuiging, terwijl de meeste pelletkachels een conventioneel rookkanaal vereisen. Een pelletkachel verdeelt de warmte door het blazen van warme lucht in de ruimte. Deze kachels hebben nooit erg warm aanvoelt. Dit kan een beslissende factor zijn als je kleine kinderen hebt. Pelletkachels zijn snel om warmte te bieden, en snel af te koelen, zodra het vuur is gedoofd.
Houtkachels kunnen veel warmte uitstralen. Sommige modellen hebben ook fans om warme lucht te blazen in de ruimte. Houtkachels blijven erg warm aanvoelen en stralen lang warmte, ook nadat het vuur is afgebrand.

Hout pelletkachels hebben minder aandacht nodig dan snoer houtkachels. Pellets worden geleverd in zakken, of gevuld in een korrel bin in uw kelder. Pellets worden ingevoerd in de kachel via vijzels. U vult de pellettrechter, die is geïntegreerd in de top van de kachel, waarbij ongeveer 40 pond. Pellets wordt gebruikt. U zet de temperatuurregelaar op de kachel op de gewenste temperatuur. De kachel kan een zelf ontstekend model zijn en dat is natuurlijk zeer handig.
Hout pellet kachels zijn wel aanzienlijk duurder dan houtkachels. U kunt een goede houtkachel vinden voor minder dan € 1000, terwijl een goede, betrouwbare pelletkachel ongeveer 2000 euro kan kosten.
Kosten voor pellets en de kosten voor hout hangen voor een groot deel af van de regio waar u woont. In sommige regio’s zijn pellets zijn duurder dan hout, in andere gebieden komt hout juist bovenaan de lijst wat prijs betreft. Sommige regio’s kunnen met een tekort aan pellets kampen, met de toename in populariteit van pelletkachels.

Huis verwarmen met warmtepomp

U kunt natuurlijk ook uw huis verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp neemt omgevingswarmte op, bijvoorbeeld warmte uit de lucht, grondwater of de aarde. Die warmte wordt vervolgens overgebracht op het verwarmingssysteem. In veel gevallen kan de warmtepomp naast warmte ook nog tapwater leveren. Een bedrijf als Zerogas kan lucht-waterwarmtepompen leveren die voldoen aan een geluidsnorm van maar liefst 40 dB. Het grote voordeel van een warmtepomp of een houtkachel is natuurlijk dat er geen enkel gebruik hoeft te worden gemaakt van gas en iedereen weet dat gas duur is en vooral niet duurzaam. Zo help u het milieu ook nog eens een handje en dat is een groot voordeel te noemen.