Wat is een topdekmatras en wat zijn de voordelen?

Een topdekmatras is een hele dunne matras die je bovenop de normale matras kunt leggen, een topdekmatras wordt ook wel een dekmatras, oplegmatras of een topper genoemd. Een topdekmatras is in allerlei maten beschikbaar, zowel voor 1-persoons als 2-persoonsbedden. De kern van een topdekmatras is meestal traagschuim, koudschuim, latex of comfortschuim. Je hebt ook topdekmatrassen met een gedeelte wat los van elkaar zit, bijvoorbeeld voor verstelbare boxsprings. Een topdekmatras heeft veel voordelen, wij gaan er hieronder een aantal behandelen.

Je kan de hardheid aanpassen

Het kan zo zijn dat je je huidige matras te hard of te zacht vindt, maar dat deze nog niet aan vervanging toe is. Met een topdekmatras kan je dit probleem oplossen, zonder dat je gelijk een nieuw duur matras moet aanschaffen. 

Het verhoogt je ligcomfort

Een topdekmatras verhoogt letterlijk en figuurlijk je ligcomfort, het materiaal van je topdekmatras zal voor meer comfort zorgen, terwijl het ook zorgt voor een hogere instap. Je hebt bij een topdekmatras keuze uit meerdere materialen, met iedereen zijn eigen voordelen. Laat je hierdoor goed informeren door een specialist, let ook goed op de kwaliteit ervan. Koop bijvoorbeeld topdekmatrassen van De Been

Het kan de naad tussen matrassen overbruggen

Dit is een grote ergernis van velen, de naad tussen twee 1-persoonsmatrassen, bijvoorbeeld bij verstelbare boxsprings. Met een topdekmatras is dat ook verleden tijd, hiermee creëer je dus in principe één groot matras. Je behoudt hierbij echter wel de comfort en stevigheid van de onderliggende matrassen. Speciaal voor de verstelbare boxsprings zijn er split-topdekmatrassen verzonnen, hiermee zit er als het ware een scheur in het midden waardoor beide kanten afzonderlijk van elkaar versteld kunnen worden. 

Het verlengt de levensduur van het onderliggende matras

Een topdekmatras beschermt het onderliggende matras natuurlijk ook, waardoor deze een beduidend langere levensduur krijgt. Hij zal immers natuurlijk minder hard slijten omdat het matras niet in aanraking zal komen met het lichaam, ook zal het matras schoner blijven omdat er geen transpiratie op zal komen. Vanuit een hygiënisch oogpunt is een topdekmatras dus ook ideaal.