Comfortabel zitten? Let goed op!

Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen? Dit is een vraag die veel Nederlanders zich stellen. Het is belangrijk om niet zomaar een bureaustoel te kopen, maar eentje die echt goed is! Dit kan een nieuwe bureaustoel zijn, maar ook tweedehands bureaustoelenzijn niet verkeerd. Als er maar wel rekening wordt gehouden met een aantal zaken. Op deze manier kan de beste bureaustoel worden gekocht, zonder dat dit per se duur hoeft te zijn. Wie zomaar een bureaustoel aanschaft, heeft een grote kans op klachten na het gebruik.

Geen pijn aan nek, rug of schouders!

Vaak stellen mensen zich dan ook de vraag: ‘Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen?’ Het antwoord hierop is niet in één enkele zin te geven. Volgens de Europese richtlijnen is het belangrijk dat de zitdiepte verstelbaar is tussen de 380 en 480 mm. Hierbij moet er voldoende ruimte zijn tussen de zitting zelf en de knieholte van de persoon.

Geef benen de ruimte

De benen moeten altijd vrij kunnen bewegen en voldoende ruimte hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de voeten plat op de grond staan, of leunen op een speciale voetenplank. Dit voorkomt een verkeerde zithouding en dus pijn! Let verder goed op dat de stoel niet te groot of te klein is. Bijvoorbeeld Amerikaanse bureaustoelen zijn vaak een stuk groter en breder, vanwege het postuur van de gemiddelde Amerikaan, deze zijn meestal te groot en diep, dit is niet prettig voor iemand met een normaal postuur. Kijk dus goed of het formaat van de bureaustoel correct is.

Welke eisen en richtlijnen zijn belangrijk?

Waar moet een goede bureaustoel verder nog aan voldoen? De rugleuning moet 370 mm hoog zijn. Deze hoogte zorgt er namelijk voor dat er voldoende steun kan worden gegeven aan de rug. Dit zorgt dat de wervelkolom geen onnatuurlijke bewegingen hoeft te maken. Wanneer we een verkeerde houding aannemen dan heeft dit een negatieve impact op het hele lichaam. Wanneer de rug recht is, passen de schouders zich hier ook op aan. Het is belangrijk dat de armen goed worden ondersteund door de bureaustoel. Deze dienen minimaal 150 mm lang te zijn en 50 mm breed. Bij voorkeur kunnen de armleggers ook worden versteld.

Let ook op de voeten!

Vergeet niet dat de voeten plat moeten kunnen staan op de grond of op een voetenplank. Dit wordt vaak vergeten wanneer mensen nog onstabiel zitten en hierdoor klachten krijgen. Het kopen van een goede bureaustoel, bij voorkeur een ergonomische bureaustoel, dit is een aanrader. Veel spierklachten kunnen hierdoor worden voorkomen, vergeet niet te letten op de juiste zithouding!