Zelfstandig blijven wonen door aanpassingen

U woont al jaren heerlijk in uw huis waar u met uw man of vrouw al uw kinderen heeft zien opgroeien. Maar er komt een moment dat de kinderen het huis uit gaan en u wordt ouder. Het kan gebeuren dat uw ziek wordt of invalide en de trappen niet meer (alleen) kunt lopen. Dan hebt u een probleem, want u woont al jaren naar alle tevredenheid in dat prachtige huis in die leuke wijk, maar er zijn wel twee grote trappen in het huis. U wilt genieten van uw oude dag in uw eigen vertrouwde huis zolang als dat mogelijk is. Verhuizen is voor u dus geen optie. Aan het begin ging het lopen via de trap naar boven nog wel, maar steeds moeizamer en moeizamer. En dan komt er een moment dat het onverantwoord gaat worden, want als u de trap af valt kunt u iets breken of erger.

Traplift of plateauliften

Gelukkig zijn er oplossingen bedacht voor mensen die geen trappen meer kunnen lopen in hun eigen huislift. Een van die oplossingen is de zogenaamde traplift of de plateaulift. Een traplift kan bijvoorbeeld een systeem zijn waarbij u op een stoeltje gaat zitten en elektrisch omhoog en omlaag over de trap wordt gebracht. Ideaal natuurlijk, want dan kunt u gewoon zelfstandig in uw eigen huis blijven wonen. Voor mensen die gehandicapt zijn en in een rolstoel zitten zijn er de zogenaamde plateauliften waar u met uw rolstoel op kunt rijden en vervolgens omhoog of omlaag kan worden gebracht. Er zijn veel verschillende soorten trapliften en plateauliften verkrijgbaar, voor diverse soorten trappen en situaties.

Aangepaste keukens en badkamers

Ook is het mogelijk om een volledig aangepaste keuken of badkamer in uw huis te laten plaatsen. Zo kan het keukenblad worden verlaagd voor mensen die in een rolstoel zitten. Op die manier kunnen gehandicapten in een rolstoel toch gewoon koken en gebruik maken van hun keuken. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer aanpassingen te bedenken om keukens aan te passen voor mensen met een beperking. Voor de badkamer kunt u een speciale douche of instap bad laten plaatsen zodat u zonder al te veel moeite kunt gaan douchen of in bad kunt gaan.

Verzekerd voor aangepast wonen

Het is verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar als u van plan bent voorzieningen voor aangepast wonen aan te laten brengen in uw huis. Uw verzekeraar kan u precies vertellen waarvoor u verzekerd bent en eventueel een vergoeding kunt krijgen. Maar een ding is zeker, tegenwoordig is er zeer veel mogelijk op het gebied van aangepast wonen, en dat is alleen maar toe te juichen.