Dit moet je weten over zonnepanelen subsidie in 2022

Heb jij zonnepanelen? Of zou jij graag zonnepanelen willen aanschaffen? Vaak kan het hoge bedrag van de zonnepanelen een belemmering zijn om deze daadwerkelijk aan te schaffen. Een oplossing hiervoor is gebruik maken van een subsidieregeling, waardoor de prijs van de zonnepanelen een stuk lager zal uitvallen dan normaal. Het is belangrijk om de regels over subsidie goed door te lezen en op basis hiervan een goede aanvraag in te dienen. Vaak kun je dit bij jouw gemeente doen. Door de zonnepanelen investeer je in een duurzame toekomst waarbij je tevens een manier hebt om winst te maken. De Nederlandse overheid stimuleert een duurzame toekomst met minder uitstoot van Co2, waardoor subsidie op zonnepanelen mogelijk is.

Lokale subsidie aanvragen

Indien je graag subsidie aan zou willen vragen is dat een proces dat je op lokaal niveau moet doen, aangezien op landelijk niveau geen subsidies worden afgegeven. Je kunt hierover meer lezen op Zonduurzaam.nl. Verder kun je op het internet voldoende onderzoek doen en zodoende achterhalen wat de subsidiemogelijkheden per soort zonnepaneel zijn. Je kunt bijvoorbeeld een fiscale regeling krijgen, waarbij de investering in de zonnepanelen op het moment van belastingaangifte doen aftrekbaar zijn. Een andere mogelijkheid is directe tegemoetkoming van de kosten.

Een lening krijgen voor zonnepanelen

Naast de mogelijkheid tot het treffen van een subsidieregeling kun je tevens een lening krijgen van de gemeente. Dit is dan een lening waarbij er sprake is van een lage rente, waardoor de kosten laag zullen uitvallen. Door de zonnepanelen zal je minder energiekosten hebben en zal de mogelijkheid tot het maken van winst met de jaren steeds meer toenemen. Hierdoor kun je gemakkelijk de rente terugbetalen. Daarnaast kun je samen met andere huishoudens de lening aangaan en voor meerdere huizen zonnepanelen plaatsen. De mogelijkheden zijn groot en gevarieerd per gemeente.

De terugleversubsidie

Ten slotte is er nog de terugleversubsidie, waarbij geldt dat je geen geld hoeft te betalen over de stroom die je zelf opwekt. De energiekosten zullen als gevolg hiervan laag blijven. De Nederlandse overheid hanteert deze regeling om ervoor te zorgen dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Voor ieder huishouden geldt immers dat het plaatsen van de zonnepanelen een manier is om bij te dragen aan een duurzame wereld. Verdiep je dus vooral in de mogelijkheden die er zijn voordat je besluit om de stap te nemen.