Zo richt je een keuken in met een industriële look

Een keuken heeft veel flexibiliteit in hoe je deze inricht. Een van de nieuwere en meest hippe varianten is een industrieel thema. Een industriële keuken onderstreept wat koken leuk maakt en is ondanks zijn ruige uiterlijk erg comfortabel en knus in de omgang.

Authentieke materialen staan centraal

Hoe je jouw inrichting ook doet, als je een industriële keuken wilt, ga je geheid authentieke materialen gebruiken. Deze hebben een rauw, natuurlijk en stoer uiterlijk. Denk aan donker, ongepolijst hout, ruwe stenen, leer en metaal. Zo maak je de kasten bijvoorbeeld van hout, de tafel van metaal, en daarbij een aantal robuuste leren eetkamerstoelen. Je zou misschien denken dat zo’n interieur kil en ongezellig is, maar dat is het zeker niet. Het straalt warmte en praktisch gebruik uit. Het is ook een interieur dat makkelijk onderhouden wordt, omdat je met materialen te maken hebt die makkelijk te vegen zijn en niet veel gebruikerssporen meenemen.

De industriële stijl zit bomvol details die het tijdloos en breed toepasselijk maken in vrijwel elke woning. Door het gebruik van gedempte en donkere kleuren zal het niet snel vloeken met wat er omheen staat. Bij een industrieel ontwerp is het belangrijk dat functie boven vorm gaat, en dit onderscheid het van andere stijlen. De materialen zijn mooi maar een betonnen keukenblad is ook erg hygiënisch. Een stalen handvat aan een lade maakt het alleen maar soepeler in gebruik, enzovoorts. Eigenlijk de perfecte balans tussen praktisch en visueel ontwerp, dus.

Het belang van de details

Met alleen die materialen ben je er echter nog niet, om de ruimte echt helemaal gezellig en compleet te maken moet je denken aan de kleinere details. Decoraties die de ruimte nieuw leven inblazen. Denk aan kleurrijke potjes, plantjes, kopjes en wanddecoratie. Gebruik dagelijkse items ook als decoratie waar mogelijk. Je hoeft geen kleurrijke vaas op het aanrecht te zetten als daar al een pracht van een koffiemachine staat uit te blinken. Zodoende wordt een industriële keuken ook een echt comfortabele keuken. Het is wel belangrijk dat je het niet té druk maakt, dan wordt de ruimte chaotisch en komt het afstandelijk over.

Work in progress

Het zou natuurlijk fijn zijn, maar een perfect resultaat zal je niet meteen vanaf het begin hebben. Maar dat is juist zo leuk aan interieur, je komt er elke dag en kunt er elke dag kleine dingetjes aan veranderen. Blijf altijd experimenteren totdat jij de perfecte inrichting hebt gevonden. Het zal niet zo snel gebeuren dat je al vanaf het begin perfect tevreden bent met het interieur. En zelfs dan, na een tijdje is een beetje variatie altijd te waarderen. Het is ook heel normaal om zelf je eigen stijl en vormgeving te hanteren waar jij je fijn bij voelt. Staar je niet te blind op bepaalde keukentrends om ze tot in de details na te volgen als je er niet helemaal zeker over bent. Gebruik ze vooral als inspiratie om zo op je eigen ideeën te komen, mocht je dat willen. Laat je nooit vertellen dat een bepaalde interieurstijl echt niet meer kan als jij deze mooi vind.