Het juiste deurbeslag voor jouw deur

Deurbeslag is een verzamelnaam voor alles wat je op een deur of kozijn aanbrengt zoals klinken, sloten en scharnieren. Ook huisnummers, brievenbuskleppen en deurbellen worden hiertoe gerekend evenals deurkloppers, en deurstoppers om maar wat voorbeelden te noemen. Bij het uitzoeken van het juiste deurbeslag komt wel wat meer kijken dan alleen wat er leuk uitziet. 

Binnen of buiten?

Bij het uitzoeken van je deurbeslag kijk je eerst waar het gebruikt gaat worden. Sommige producten, zoals deurbellen, brievenbuskleppen en huisnummers zijn speciaal gemaakt voor buitendeuren maar deurknoppen en sloten zijn er zowel voor binnen als buiten. Voor een buitendeur is het van belang dat het materiaal weerbestendig is en daarnaast wil je dat het niet makkelijk is om in te breken. 

Veiligheidsbeslag

Voor een buitendeur kies je voor veiligheidsbeslag en een goed slot. Bij veiligheidsbeslag is het buitenschild is meestal dikker. Ook zitten er geen schroeven aan de buitenkant van de deur. Hierdoor kan het beslag niet van buitenaf verwijderd worden. Er zijn keurmerken om aan te geven hoe veilig het deurbeslag is. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft aan dat het beslag goedgekeurd is door de politie. Het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) werkt met sterren om aan te geven hoe veilig het is. Een ster is standaard terwijl 3 sterren zeer veilig is. 

Sloten

Er zijn verschillende soorten sloten verkrijgbaar. Een oplegslot op op de deur gemonteerd terwijl er een sluitkom op het kozijn gezet wordt. Bij dit soort slot is het aan te raden ook één of twee bijzetsloten te plaatsen aangezien het niet erg veilig is. Een bijzetslot is een extra slot als het hoofdslot niet voldoet. Vaak wordt hiervoor een penslot gebruikt. De meeste deuren hebben tegenwoordig een insteekslot. Deze zit centraal in de deur gemonteerd. Om je deur goed te beveiligen is het belangrijk dat je een goed slot combineert met veiligheidsbeslag, een veiligheidssluitkom en een veiligheidscilinder. Dit voorkomt dat een inbreker de cilinder af kan breken of met een gehard stalen schroef de cilinder uit het beslag kan trekken. In combinatie met een penslot boven en onder aan de deur maak je het de inbreker lastig. 

Welke stijl past bij jou?

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan materialen voor deurbeslag. Je kunt kiezen voor chroom, nikkel, brons, messing, aluminium of cen elk heeft weer vele verschillende uitvoeringen. Ook de merken en prijzen lopen uiteen zodat er voor elk budget wel iets te vinden is. Of je nu van klassiek of modern houdt, met de uitgebreide collectie van tegenwoordig is er voor ieder wat wils. Zo geef je jouw huis je eigen stijl.