Comfortabel ouder worden met aangepaste woning

Nieuwe huizen worden gebouwd om verschillende families te huisvesten. De oudere doelgroep, die idealiter op de begane grond woont, kan een beperkte selectie hebben. Huizen met meerdere verdiepingen worden hierdoor soms gerenoveerd met trapliften zodat ouderen gemakkelijk door het huis kunnen bewegen. Deze multigenerationele huizen worden populairder naarmate babyboomers ouder worden. Keukens voor gehandicapten hebben een lager aanrecht en ruimte onder de toonbank voor rollators en andere accessoires. En wat badkamers betreft zijn er ook tal van aanpassingen die ouderen kunnen helpen om comfortabel gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen, denk bijvoorbeeld aan een verplaatsbaar bad of een douchebrancard.

Fitte babyboomers

Leden van de babyboomgeneratie zijn in relatief goede gezondheid en leven langer dan vorige generaties. Velen blijven in hun eigen huis wonen, terwijl anderen hebben besloten om met een zoon of dochter en hun families in te trekken. Sommige babyboomers hebben medische problemen en fysieke beperkingen die thuisaanpassingen noodzakelijk maken voor veroudering.

Naarmate oudere volwassenen ouder worden, kan het comfort omvatten het toevoegen van aanvullende diensten om hun levensomstandigheden te vergemakkelijken en hun kwaliteit van leven te behouden met behoud van een zekere onafhankelijkheid.

Uit een Amerikaans onderzoek van de National Association of Realtors bleek dat interieurontwerpers, architecten en fabrikanten vanwege deze zelfvoorzienende generatie nieuwe manieren hebben bedacht om de veroudering in hun huizen te ondersteunen. Remodelleren van huizen om senioren te helpen, zijn onder andere decoratieve handgrepen voor bad en douche, betere verlichting, hoogbouwtoiletten, handsfree kranen en andere veiligheidselementen die familieleden kunnen geruststellen dat mama of papa veilig en veilig door het huis kunnen bewegen.

In de badkamer kunnen de douche accessoires worden uitgerust met een verstelbare handdouche waarmee de gebruiker op een bank of rolstoel kan zitten om een ​​comfortabele badervaring te bereiken. Naarmate iemand ouder wordt, wordt de huid dunner wordt en kan een handdouche voor een zachtere wasbeurt zorgen. Het is net zo efficiënt als een gewone douchekop en heeft alle juiste instellingen, inclusief hoogte-instellingen.

Zo zijn er nog veel meer sanitaire hulpmiddelen die steeds populairder worden.

Tips voor valpreventie

Vallen is de statistisch de grootste oorzaak van fatale en niet-fatale verwondingen bij ouderen. Veel van die valpartijen komen voor in of rond het huis. Hier volgen een aantal tips ter valpreventie om jezelf meer veiligheid te bieden:

 • Verwijder of plak losse vloerbedekkingen zoals vloerkleden en matten. Plaats anti-slip pads onder vloerkleden en badmatten.
 • Beveiligde elektrische en telefoonsnoeren.
 • Zorg ervoor dat kamers goed worden verlicht door plafondarmaturen en lampen.
 • Installeer lichtschakelaars aan beide uiteinden van trappen en gangen.
 • Plaats lampen en zaklampen in de buurt van het bed.
 • Installeer leuningen aan beide zijden van trappen in en buiten het huis.
 • Gebruik nachtverlichting om paden te verlichten voor nachtelijke reizen naar de badkamer.
 • Installeer handgrepen in bad- en doucheruimtes en aan elke kant van het toilet.
 • Breng antislip- en plakstrips aan op bad- en douchevloeren.
 • Draag schoenen met rubberen zolen voor betere grip.
 • Slecht gezichtsvermogen verhoogt het risico op vallen, dus zorg ervoor dat brilrecepten regelmatig worden gecontroleerd.
 • Houd een stok vast aan dezelfde kant als uw sterkere been.