Waterbestendige wandpanelen voor in de badkamer 

Waterbestendige wandpanelen zijn een makkelijke manier om je badkamer te renoveren. Ze kunnen direct over de muur of het bestaande tegelwerk heen worden gezet. Ook zijn moderne panelen voor de badkamer zo gemaakt dat ze vrijwel naadloos in elkaar geklikt worden. Dat voorkomt doorslaand vocht en zorgt dat de badkamer erg makkelijk schoongehouden kan worden. En er zijn panelen in veel kleuren en patronen, waardoor je badkamer er weer als nieuw uitziet! 

Wandpanelen van hygiënische en onderhoudsarme materialen 

Waterbestendige panelen voor natte ruimtes zijn vrijwel altijd gemaakt van kunststof. 

  • Acrylaat (plexiglas) is daarbij de favoriete keuze. Dit materiaal is stevig, ondoordringbaar voor water en kan makkelijk gekleurd worden. Acrylaat wordt niet aangetast door bacteriën, en schimmels vinden geen houvast op de spiegelgladde, kunststof platen. Acrylaat panelen zijn ook goed bestand tegen mechanische schade. Als ze toch een kras oplopen, dan valt de schade meestal goed te repareren met een polijstpasta. De badkamer kan na de renovatie gereinigd worden met alle reinigingsmiddelen. Let op: schuursponzen en schuurmiddel kunnen krassen op de platen veroorzaken! 
  • Trespa of HPL is een ander populair materiaal dat een voor vocht ondoordringbare bekleding van je badkamer biedt. Vooral als je een douchewand wilt maken is dit het aangewezen materiaal. 
  • Alupanel zijn kunststof platen die bekleed zijn met een aluminium laag. Dat maakt de platen erg geschikt voor toepassing in ruimtes waar het erg heet kan worden, zoals in sauna’s. Ook levert het aluminium een erg aantrekkelijk effect op. 

Kies uit mooie tinten en patronen

De panelen zijn in veel tinten verkrijgbaar. Van crème tot antraciet, van koper tot zachtgeel. Daardoor is er altijd een paneel te krijgen dat perfect past bij de sfeer van jouw badkamer. Er zijn egale panelen, maar ook panelen met een interessant patroon dat bijvoorbeeld marmer, leisteen of houtnerven benadert. Er zijn leveranciers van badkamerinterieurs die hun artikelen per thema sorteren. Als je je hele badkamer (dus niet alleen de muur) wilt renoveren, kies dan wandpanelen en andere elementen uit dezelfde serie uit.

Hoe monteer je acrylaat badkamerpanelen?

De panelen zijn vrij licht en makkelijk te bewerken met een zaag. Een cirkelzaag geeft de beste resultaten en zorgt dat je je badkamer naadloos opnieuw kan bekleden. De platen worden eerst op maakt gezaagd, waarbij het belangrijk is om gaten te zagen op de plekken waar kranen en andere elementen zitten. De randen van de gezaagde platen worden geschuurd met een schuurblok of schuurmachine, en de platen worden met siliconenkit tegen de muur bevestigd. Eventuele naden worden daarna opgevuld met kit.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je een ervaren klusser bent kan je met deze panelen zelf je badkamer bekleden. Als je er geen vertrouwen in hebt dat je een mooi en stevig resultaat kunt creëren, dan is het natuurlijk verstandiger om offertes van vakmensen aan te vragen.

Bron: www.stylishcolors.eu