Je slaapkamer omtoveren tot slaapparadijs

Waarom is slaap zo belangrijk?

In 1965 brak de 17-jarige student Randy Gardner het record voor het langste wakker blijven. Voor de wetenschapsbeurs van zijn school had hij een experiment uitgevoerd om te zien hoe lang hij wakker kon blijven. Gardner was erin geslaagd om in totaal 264 uur wakker te blijven. Dit zijn in totaal elf dagen.

Natuurlijk is dat enorm veel. De meeste mensen slagen erin om twee, misschien drie dagen wakker te blijven. Vanaf dag drie is het ook niet echt een plezier, want rond deze periode heb je kans op hallucinaties. Naarmate je langer wakker blijft, des te slechter het je zal begaan. Je zal je minder goed kunnen concentreren en je lange- en kortetermijngeheugen wordt flink aangetast door de slapeloosheid.

Hoe val ik goed in slaap?

Gezonde mensen liggen voor een derde deel van hun leven te slapen. Dit lijkt enorm veel, maar het is voor je gezondheid wel belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Voor een goede nachtrust kun je op je houding, soort bed en beddengoed letten. Lig je goed, zijn de dekens comfortabel en ligt het hoofdkussen naar wens? Bij een nacht lekker slapen komt er eenmaal meer kijken dan alleen je ogen sluiten.

Als je er al van alles aan hebt gedaan om in de juiste positie te komen maar het is tevergeefs, bestaan er gelukkig nog andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld de eeuwenoude methode warme melk met honing proberen, of zelfs een slaappil. Misschien moet je even schaapjes tellen en dan val je ook meteen in slaap.

Verbeter je omgeving

Er zijn veel veranderingen die je kan maken op je slaapkamer. Zonder een comfortabele omgeving wordt het al gauw lastiger om in slaap te vallen. Denk er bijvoorbeeld aan om je raam te openen, want je zult sneller in slaap vallen met frisse lucht om je heen. Hierdoor krijg je namelijk verse zuurstof binnen, waarop je brein positief zal reageren.

Zo kan het ook belangrijk zijn je kamer zo goed mogelijk te verduisteren. Dit geldt voor zowel beeldschermen als lampen. Dankzij telefoons, computers en laptops wordt het al gauw lastiger in slaap te komen. Je brein wordt zo gestimuleerd om wakker te blijven. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Kijk ook naar de kamer zelf. Schijnen er ’s nachts lampen? Doe deze meteen uit. Je zal al gauw verschil merken zodra je je hele kamer donker hebt gemaakt.

Wat kun je doen voordat je naar bed gaat?

Natuurlijk zijn er ook genoeg activiteiten die je voordat je naar bed gaat kan doen om goed te slapen. Eet vooral niets in de late avonduren, want van eten zul je energie krijgen. Zo blijf je langer wakker, wat je juist probeert tegen te gaan.

Je kan proberen te lezen, want dit is rustgevend. Het geeft je een moment tot jezelf, je kan lekker in je bed kruipen en je zal snel tot rust kunnen komen. Geef het allemaal een kans, zodat jij de volgende dag uitgerust wakker zal worden.