Op welke manier kan je besparen op je energierekening?

Er is voorspelt dat er in 2019 per huishouden ongeveer €300,- meer zal worden overgemaakt naar de energiebedrijven. Dit is voor vele mensen een hele klap geld en daarom een zeer slechte berichtgeving. Er is heel veel keuze in verschillende energiebedrijven en waar je goed aan doet is een zeer complexe vraagstelling. Waar je zelf wel invloed op hebt is de mate waarin je energie afneemt. Hoe kan je dit verlagen?

Onderhoud

Onderhoud van je CV-Ketel is een kleine kostenpost wat veel geld kan schelen. Wanneer je ketel optimaal presteert kost het minder energie om je cv draaiende te houden. Dit kan veel energie besparen gedurende het hele jaar. Vele energiebedrijven komen dan ook bij jou langs om je ketel tiptop te laten werken.

Isolatie

Huizen isoleren wordt door vele energiebedrijven aangeraden als een must do. Het isoleren van je huis is heel belangrijk, laat de geproduceerde warmte niet snel ontsnappen. Isolatie kan op vele verschillende manieren gebeuren. De voornaamste manieren zijn de wanden isoleren en isolatieglas te nemen. Dit houdt de warmte binnen en de kou buiten, iets wat heel erg fijn is gedurende de koudere dagen. Bij wandisolatie wordt de spouwmuur voorzien van isolatiemateriaal. Bij glazen wordt er of dubbelglas ingezet, of speciaal isolatieglas wat nog beter werkt dan dubbelglas.

Waterbesparing

Waterbesparing is niet alleen goed voor je waterrekening aan het einde van het jaar, maar kan ook besparing van energie opleveren. Minder geld naar het waternet en ook naar de energiebedrijven. Douchen is misschien wel duurder dan je denkt. Wanneer je 10 min staat te douchen kost het al snel €0.50. Wanneer een gezin van 5 personen elke dag één keer doucht, kost het al €912,50 op jaarbasis. Deze douchebezoekjes verkorten naar 5 minuten lever al snel €450,- op. Een douchetimer kan daarbij goed helpen.

Verlichting

De tips zijn voor vele misschien een beetje open deuren intrappen, maar er zit natuurlijk ook een grote kern van waarheid in. Zo ook bij deze tip, verlichting verminderen om de energiebedrijven minder te betalen. Zet alleen lichten aan wanneer je in de ruimte bent. Op de gang kan het licht in principe uit als je de woonkamer inloopt. Een handig hulpmiddel hiervoor kunnen bewegingssensoren zijn. Hierdoor gaat het licht aan wanneer je in de ruimte bent. Ben je niet meer in de ruimte en hierdoor is er geen beweging meer in de ruimte, schakelt het licht vanzelf uit.