Parket met vloerverwarming
Vloerverwarming is net zo trendy als houten vloeren. Wat meer voor de hand ligt, is om de twee te combineren. Door hun materiaaleigenschappen zijn veel parketvloeren ook geschikt om te combineren met warmwater vloerverwarming. De natuurlijke warmte van het parket wordt versterkt door de verwarmingstechnologie en je kunt in de winter gemakkelijk op blote voeten op het parket lopen zonder koude voeten te krijgen. Een elegante parketvloer en comfortabele vloerverwarming zorgen voor een perfecte verbinding: beide zorgen voor een gezellige en aangename ruimtesfeer die het wooncomfort verhoogt.
Welke cv-ketel past bij vloerverwarming?
Vloerverwarming en een cv-ketel is een prima combinatie. De cv-ketel kan goed samenwerken met de vloerverwarming om te woning te verwarmen naar de ideale temperatuur. Maar wat is nou de beste cv-ketel als je vloerverwarming hebt. Zowel een elektrische als gasgestookte ketel zijn geschikt voor vloerverwarming. Door de energiezuinige werking van de vloerverwarming is energiezuinig waardoor de cv-ketel weinig vermogen nodig om het huis te verwarmen en op temperatuur te houden. Maar een goede cv-installateur kan je hier meer over vertellen.
Parketvloer kiezen
De juiste basis voor hout en verwarming Met het type vloerbedekking moet al in de renovatie- of bouwplanning rekening worden gehouden, zodat het werk van de verwarmingsmonteur en de vloerlegger optimaal kan worden geïntegreerd. De ondergrond voor het leggen van vloerverwarming in combinatie met parketvloeren speelt een bijzondere rol. Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw. In beide gevallen moeten de normen voor thermische weerstand in acht worden genomen. Experts raden aan om op geschikte, droge verwarmde dekvloeren te leggen en adviseren het gebruik van geschikte isolerende onderlagen. De speciaal verlijmde tussenlaag van veel houten vloeren bestaat voornamelijk uit hardhout zoals eiken of beuken. Dit materiaalmengsel heeft een thermische weerstand van 0,17 Wm²/K, die alleen wordt overtroffen door puur eiken (0,20 W/m²K). Want hoe dunner en dichter het materiaal, hoe beter de thermische geleidbaarheid.
Parket is er in veel verschillende soorten en kleuren dus iedereen kan parket kiezen wat voldoet aan zijn of haar persoonlijke voorkeur. Met de juiste houtsoort en de keuze van kleur en structuur geven parketvloeren het huis karakter zonder opdringerig te zijn. Om een zo groot mogelijke warmtedoorlatendheid te bereiken, moeten geoliede parketvloeren worden gebruikt. De poriën van het hout zijn hier niet gesloten. Vocht kan beter worden opgenomen en afgegeven, wat belangrijk is voor een parketvloer op vloerverwarming. Bovendien kan de warmte beter doordringen. Dikke tapijten moeten echter worden vermeden, omdat zich hier snel warmte kan opbouwen. Als de parketvloer wordt blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen, reageert het hout als een natuurlijk materiaal door te krimpen of uit te zetten.