Wanneer moet je je slot vervangen?

Slotenmakers raden aan de sloten op ramen en deuren in huis eens in de zoveel jaar te vervangen. Het is afhankelijk van de kwaliteit van het huidige slot, wanneer je deze zou moeten vernieuwen. Een goed voorbeeld van een situatie waarin het vervangen van sloten interessant is: bij een kapot slot. Een defect slot maken is in zo’n geval niet altijd rendabel, daar de cilinder van het slot vaak vervangen moet worden. In plaats van de cilinder te vervangen, zou je het complete slot kunnen vernieuwen om zo de inbraakbeveiliging van je woning te verbeteren. Laat de sloten in ieder geval eens per zeven à acht jaar controleren door een slotenmaker.

Inbraakmethodes steeds geavanceerder

De reden om sloten eens in de zoveel tijd te vervangen hangt samen met de ontwikkeling van inbraakmethodes die inbrekers tegenwoordig gebruiken. Deze methodes worden steeds geavanceerder. Een slot wat een aantal jaar terug een goede bescherming bood, biedt dat nu niet meer. Daar komt bij dat inbrekers door de jaren heen steeds meer geweld zijn gebruiken om een slot te forceren; men geeft minder snel op. Zeker op ramen en deuren in oudere woningen wordt vaak een relatief zwak slot gebruikt. Het maakt het voor inbrekers onnodig makkelijk om het slot te forceren en de woning binnen te dringen.

Moderne sloten hebben meer contactpunten met het kozijn

Naast het feit dat inbrekers hun inbraakmethodes verbeteren, worden ook sloten voortdurend van nieuwe ontwikkelingen voorzien. Al blijft het slot in de basis gelijk! Waar sloten voorheen vaak op twee punten verbonden zaten met het deurkozijn, zijn dat er tegenwoordig minimaal drie of zelfs vier. Het spreekt voor zich dat het aantal contactpunten wat een slot met het kozijn heeft, invloed heeft op de moeite die een inbreker moet doen om het slot te kunnen forceren.

Tip: kijk ook eens naar smart sloten, welke je met een pas of app op je telefoon kunt openen. Het gebruik van deze sloten heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Ze zijn veilig en bieden een groot gebruiksgemak, denk aan het feit dat je de sleutel minder snel/niet meer vergeet.

Slot vervangen bij corrosie in cilinder

Niet alleen voor het verbeteren van de inbraakbeveiliging in huis is het vervangen van sloten interessant. Doe dit ook, wanneer er sprake is van een beginnende corrosie in de cilinder van het slot. Corrosie zal er na verloop van tijd toe leiden, dat het slot steeds minder makkelijk draait. Dit betekent dat het risico op het afbreken van een sleutel toeneemt. Iets wat je wilt voorkomen, daar het een buitensluiting tot gevolg kan hebben.

Zelf onderhoud aan sloten uitvoeren

Je kunt corrosie enigszins tegengaan door het slot regelmatig van een paar druppels olie te voorzien. Onder meer het gebruik van WD40 is populair. Doe dit bij voorkeur in de zomermaanden, als het slot goed droog is. Olie heeft de fijne werking dat het water naar buiten leidt. Het slot zal hierdoor minder snel beschadigd raken in de herfst en winter. Daarbij biedt dit het voordeel, dat de kans op vorst in het slot afneemt.