Wat veroorzaakt een daklekkage

Daklekkages zijn problemen die in ons land een heleboel voorkomen. Een dak lek is een erg vervelend probleem en het oplossen ervan moet zorgvuldig worden gedaan. Anders riskeer je om nog grotere problemen op te lopen die je in de eerste instantie al hebt. Maar hoe ontstaat een dak lek nou eigenlijk?

Type dak

Dit hangt af van welk soort type dak je hebt. Je hebt namelijk meerdere soorten daken en de problemen die bij elk dak voorkomen kunnen dus op verschillende manieren ontstaan. Bij een plat dak ontstaat er dus op een volledig andere manier een dak lek dan dat er bij een pandak zou ontstaan. Dit ligt namelijk aan hoe water wegstroomt bij elk van deze daken. Bij een plat dak is een goede vorm van waterafvoer van groot belang.

Regen

Als het water dat door de grote hoeveelheid regen op het dak is gekomen niet goed weg kan trekken van het dak af, dan is het totaal niet verbazingwekkend als er vroeg of laat een lekkage zich in je dak gaat vormen. Om dus een dak lek te voorkomen bij een plat dak moet je er voor zorgen dat het water dat op je dak ligt goed van het dak af kan stromen, want als het er blijft liggen, dan ontstaat er meestal wel een lek.

Pan daken

Voor pan daken is het toch net weer een beetje anders. Alhoewel een goed uitgevoerde waterafvoer een aantal problemen zal voorkomen, moet het toch echt op een andere manier opgelost worden. Het dak lek ontstaat omdat er onder andere vocht, vorst en plantjes in het dak gaan zitten waardoor de mogelijkheid ontstaat dat water wegtrekt het huis in, door de gaatjes. Daklekkage is een lastig probleem dat snel opgelost moet worden. Je wilt immers geen hele plat dak reparatie omdat dat je een grotere hoeveelheid geld zou kosten.