Tips om inbrekers buiten huis te houden

Er vinden jaarlijks nog te veel woninginbraken plaats in Nederland. Steeds meer bewoners overwegen om extra maatregelen te treffen om een woninginbraak in hun woning te voorkomen. Begrijpelijk. Een inbraak willen we immers allemaal liever voorkomen om alle vervelende gevolgen te voorkomen. Camerasystemen, een alarminstallatie of een combinatie wordt dan ook in steeds meer woningen toegepast.
Om te weten hoe jij inbrekers buiten de deur kan houden, is het verstandig om te weten hoe inbrekers denken. Op die manier kun jij inspelen op de denkwijze van de inbrekers om een inbraak in jouw woning te voorkomen. Maar hoe denken inbrekers? In dit artikel heb ik de denkwijze van een inbreker, afgeleid uit de antwoorden van een interview met ex-inbreker Evert Jansen, centraal gezet.

Zorg voor een sociale controle

Zodra een inbreker de wijk inloopt, zal hij of zij direct kijken naar de sociale controle in de wijk. Als er veel mensen op straat lopen of er sprake is van een WhatsApp-buurtpreventie is het voor inbrekers minder aantrekkelijk en verstandig om in die wijk actie uit te voeren. De kans dat de inbrekers gepakt worden is immers een stuk groter. Het is dus enorm belangrijk om een goede band met de omgeving op te bouwen. In zulke situaties is dat van groot belangrijk.

Zorg dat het huis bewoond is

Inbrekers blijven het liefst ongezien tijdens het uitvoeren van een woninginbraak. Hierdoor gaan inbrekers af op woningen die er bewoond uitzien, aangezien de bewoners op dat moment niet thuis zullen zijn en de inbrekers rustig hun gang kunnen gaan. Indien jij, vooral in de avonden, het huis verlaat, is het verstandig om een lampje aan te laten. Ben jij een langere tijd weg? Vraag dan aan familie of vrienden of zij dagelijks de gordijnen open en dicht willen doen, zodat de inbrekers zich niet bewust zijn van de afwezigheid van de bewoners.

Zet geen dozen van dure producten op de straat

Als inbrekers een verpakking van een televisie, laptop of ander duur product aantreffen bij het afval is dit een uitnodiging om in te breken. De inbrekers zijn zich immers bewust van de dure producten die zij kunnen aantreffen in de woning. Vooral als het adres nog op de verpakking staat, weten de inbrekers zeker dat er iets te halen valt in de woning. Verwijder dan ook altijd jouw naam en adres van de verpakking als jij de verpakking weggooit.

Doe de deur op slot

Het is erg gemakkelijk om de deur enkel dicht te trekken als jij het huis verlaat. Toch is het voor inbrekers erg makkelijk om een woning in te breken die niet op slot is gedaan. Zorg er daardoor altijd voor dat jij nog even de tijd neemt om de deur ook daadwerkelijk op slot te doen.