De reden dat de schoorsteen geveegd moet worden

De reden dat de schoorsteen geveegd moet worden
Op steeds meer plekken in Nederland wordt plaats gemaakt voor nieuwbouwwoningen. De bevolking neemt toe, waardoor er ook meer ruimte gemaakt moet worden om de personen te onderhouden. Hierdoor ontstaat er een groot verschil in woningen. De moderne nieuwbouwwijken hebben een strak design, terwijl de oudere woningen voorzien zijn van een bijzondere vorm in combinatie met sierlijke elementen, zoals een schoorsteen.
Indien jij eigenaar bent van zo’n adembenemend mooie woning met een schoorsteen kan dit artikel wellicht interessant zijn. Personen hebben tegenwoordig een druk leven. Er wordt veel van hen gevraagd op de werkvloer, terwijl zij ook een gezin en sociale contacten proberen te onderhouden en bovendien wat tijd voor henzelf vrij proberen te maken. Toch is het erg belangrijk om soms even een plekje vrij te houden om het huis te onderhouden. Achterstallig onderhoud kan anders tot vervelende gevolgen leiden…

Achterstallig onderhoud van de schoorsteen

Het kan uiteraard gebeuren dat jij wel eens vergeet het schoorsteenveegbedrijf tijdig te contacteren, waardoor de schoorsteen een langere tijd niet onderhouden is. Hoe langer eigenaren van de woning wachten met het vegen van de betreffende schoorsteen, hoe groter het risico op gevaren wordt. Jaarlijks telt Nederland ruim 2000 schoorsteenbranden, waarvan de meeste branden worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Het is dus enorm belangrijk om regelmatig een bedrijf met ervaren schoorsteenvegers langs te laten komen.

Wat zijn de gevolgen van achterstallig onderhoud?

In bovenstaande alinea gaf ik al kort aan dat achterstallig onderhoud van de schoorsteen kan leiden tot een schoorsteenbrand. Tijdens het stoken zullen de onverbrande deeltjes zich hechten aan het rookkanaal. Op termijn zullen deze deeltjes zich ophopen tot een laag creosoot. Deze laag is erg brandbaar, waardoor het brandrisico zal toenemen. Een te hoge temperatuur kan de laag creosoot al laten branden. Door tijdig de schoorsteen te vegen, zal de laag creosoot verwijderd worden, waardoor de kans op een schoorsteenbrand weer minimaal wordt.

Hoe wordt de schoorsteen geveegd?

Het is uiteraard mogelijk om zelf de schoorsteen te vegen. Toch vergt dit een hoop tijd, energie en producten. Het is daardoor verstandiger en gemakkelijker om een ervaren schoorsteenveger in te schakelen om de schoorsteen te laten vegen. De schoorsteenveger zal vaak van bovenaf de schoorsteen reinigen met speciaal apparatuur, zodat er tegelijkertijd ook een inspectie kan plaatsvinden.