Ideeën voor tuindecoratie en meer

De zomer breekt bijna aan, de grote lenteschoonmaak binnenshuis is gedaan (of staat op de nabije planning)… Maar hoe gaat het met je tuin? Mocht je een tuin hebben en wil je je tuin zomer-proof maken met de nodige sfeervolle accenten? Lees dan verder. We gaan je in dit artikel een aantal decoratie ideeën. En nee, het hoeft überhaupt niet tijdrovend te zijn of duur. Uiteraard kun je bij diverse tuinspeciaalzaken terecht voor de nodige versieringen voor je tuin. Maar wat is er leuker om je eigen creativiteit erop los te laten en de tuindecoraties echt uniek te laten zijn?

Bewustwording van je tuinstijl

Als je je tuindecoraties wilt aan laten sluiten bij de rest van je tuin, zal er in grote lijnen een bepaalde stijlkeuze gemaakt moeten worden. Een potje kopen bij een tuincentrum is leuk, maar past deze wel bij de sfeer en uitstraling die je tuin reeds heeft? Misschien heb je hier een weloverwogen keuze voor gemaakt of is de tuinstijl in de loop der tijd natuurlijk gegroeid. Of wellicht heb je wel een zogenaamd “wilde” tuin, om niet te zeggen onverzorgde jungle…? Hier volgt een opsomming van een aantal bekende tuinstijlen die we wereldwijd tegenkomen. Ieder zijn eigen soort elementen op het gebied van tuinontwerp, accessoires voor de tuininrichting en de losse decoraties die erbij horen.

 • Wellness tuin
  Altijd heerlijk, mocht je kiezen voor een staycation (vakantie in eigen land) of ter (dagelijkse) ontspanning na je werk: een eigen wellness in je tuin. Jacuzzi? Mag, hoeft niet…
 • Natuurlijke tuin
  De welbekende jungle, waarbij wat onkruid geen taboe is en de heg niet altijd pico bello op millimeter gesnoeid hoeft te zijn.
 • Mediterrane tuinen
  De olijfboom mag hier bijna niet aan ontbreken. Ook de nodige winterharde palmbomen brengen je in mediterraanse stemming, op de zwoele Nederlandse zomeravonden. Bedenk wel dat olijven, vijgen en andere mediterraanse fruitsoorten niet even lekker zijn als in warme landen. Het is en blijft geen mediterraans klimaat.
 • Lounge tuin
  Een verlengde van de wellness tuin, zodat je lekker languit op je loungebank met (lounge)muziek kunt relaxen.
 • Kind- en diervriendelijke tuinen
  Wanneer je kinderen hebt, wil je dat de tuin de nodige veiligheid biedt. Ook met bepaalde huisdieren zul je nodige aanpassingen moeten aanbrengen. Voor kids kan tuinspeelgoed of een klein zwembad geweldig veel plezier opbrengen. Denk aan trampolines.
 • Eco- en boerderijtuinen
  Moestuinieren is anno 2019 een ware “trend”. Het heeft een heerlijke boerderij uitstraling en (geen onverdienstelijk bijverschijnsel): je plukt er letterlijk zelf ook de vruchten van!

Tips voor versieringen en accessoires

Wanneer je eenmaal weet welke soort tuin je voor je hebt, en de tuininrichting klaar is, kun je nadenken over de puntjes op de “i”: de tuindecoraties. Hier volgen enkele tips, die je bij je volgende bezoek aan een tuincentrum kunt meenemen.

 • Zelfgemaakte tuinversieringen
  Dit is voor de artiesten. Je kunt erop uitgaan en dode takken verzamelen en andere objecten uit de natuur, die je vervolgens verwerkt tot tuindecoraties. Andere tips voor een “zelfgemaakte” tuindecoratie zijn onder andere: een schilderij of foto op canvas.  Wil je je kunstwerk nog dichter bij de natuur houden, denk aan het laten drukken van een foto op hout. Vergeet niet na te vragen of de bedrukking goed geïmpregneerd is, zodat je (ongeacht de weersinvloeden) jarenlang kunt genieten van je tuinkunst.
 • Tuinverlichting
  Onze tip: door het enorme aanbod aan tuinverlichting kun je gauw bij de uitdrukking “bomen door het bos niet zien” geraken. Laat je adviseren, neem vrienden en familie mee bij het shoppen en kijk vooral verder. Neem je tijd.
 • Een schommelstoel
  De laatste jaren is de schommelstoel enorm in opkomst. De prijsdalingen geven aan dat de vraag ook groot is naar deze praktische decoratie.
 • Potjes, flesjes en meer
  Breng het vakantiegevoel nog meer naar je tuin, door te kiezen voor bijvoorbeeld authentieke Italiaanse of Spaanse potjes van aardewerk. Ben je meer van het minimalisme? Ga dan uiteraard voor jouw moderne smaak.
 • Schelpen
  Een interessante. Naast de decoratieve eigenschap van schelpjes in je tuin, kunnen deze ook uitstekend werken als bescherming voor bepaalde plantensoorten. Slakken zullen de planten dan mijden.

Happy summer

In een enkele blog kun je geen universeel advies geven voor wat te doen met je tuin. Ons devies: ga erop uit en laat je inspireren. Kijk eens rond in jouw buurt wat anderen hebben gedaan qua tuintransformatie en decoratie en bezoek de nodige tuincentrum en/of beurzen. Happy summer days!