Waarom is het belangrijk dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen?

De vergrijzing van Nederland zet al jaren gestaag door. Onze voeding is beter, we zijn ons meer bewust van onze gezondheid en ziektes kunnen beter behandeld worden door ontwikkelingen in de farmaceutische industrie. Het gevolg is dus dat we met zijn allen steeds ouder worden. Dat houdt ook in dat er meer en meer ouderen bij komen, van wie een groot gedeelte op een dag zorg nodig heeft. Als het aan de overheid ligt blijven deze ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Waarom is dat? En hoe krijgen we dit voor elkaar?

Gelukkig oud worden

De allerbelangrijkste reden voor ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen is natuurlijk hun eigen sociale welzijn. Zeker wanneer de partner nog in leven is, is een verhuizing naar een verzorgingstehuis funest. Ouderen kunnen op die manier in een sociaal isolement raken. Daarnaast neemt de zelfstandigheid beetje bij beetje af en worden ouderen te veel afhankelijk van anderen. Thuis kunnen blijven wonen maakt ouderen gelukkiger en geeft ze het gevoel dat ze er nog steeds toe doen.

Verzorgingshuizen raken vol

De tweede – en voor de overheid voornaamste – reden is een praktische, namelijk dat verzorgingstehuizen overvol raken. Dat houdt niet alleen in dat er vaak geen ruimte meer over is voor nieuwe bewoners. Er is tevens een schrijnend personeelstekort. Vooral hoogopgeleide verzorgenden kiezen massaal een ander pad. De werkdruk in combinatie met een karig salaris maakt het onaantrekkelijk om in de ouderenzorg te gaan werken. En hiervan worden de ouderen uiteindelijk de dupe, omdat er nauwelijks persoonlijke aandacht voor ze is.

Je spaargeld blijft je spaargeld

Een veelgehoord argument is dat ouderen in verzorgingstehuizen hun zuurverdiende spaarcenten moeten ‘opeten’. De eigen bijdrage voor mensen met een flink eigen vermogen is in veel gevallen namelijk uitzonderlijk hoog. Zo worden ouderen die hun leven lang zuinig hebben geleefd als het ware afgestraft, terwijl ze het idee hadden op hun oude dag nog een appeltje voor de dorst te hebben. Want laten we wel zijn: het feit dat iemand op latere leeftijd een hoop geld op de bank heeft staan, wil niet zeggen dat hij of zij een zorgeloos leven heeft gehad. De één gaat tijdens het werkzame leven nu eenmaal anders met geld om dat de ander.

Hoe zorg je hiervoor?

Er zijn gelukkig meerdere manieren om ouderen een fijne oude dag in eigen huis te bezorgen. Vaak kan een woning dusdanig aangepast worden dat zorg aan huis mogelijk wordt. Gedacht kan worden aan een traplift, een douche aangepast voor ouderen die moeilijk ter been zijn, op maat gemaakte fauteuils of speciale bedden voor ouderen. Een bedrijf als Well-Fair voorziet optimaal in deze behoeften.