Waar moet je rekening houden bij het kopen van behang?

Behang kopen; het is zeker niet iets wat je dagelijks doet. Hoe kies je de juiste soort behang en hoe zorg je er voor dat je niet te veel betaalt? In dit artikel word je op weg geholpen.

Hoe ziet je kamer eruit?

Een logische vraag die toch vaak wordt vergeten. Wat wil je eigenlijk bereiken met het behagen van je ruimte? Wil je de ruimte rust laten uitstralen of juist je hobby benadrukken? Het is niet verstandig om te kiezen voor iets wat nu even een trend is. Kies eerder voor iets wat goed aansluit bij je woning.

Neem een steekproef

Wanneer je behang koopt kan je in de meeste winkels wel een staaltje meenemen. Het is belangrijk om de kleuren te testen op je woning. Sluit het goed aan? Ook bij het lichtval? De wanden moeten goed aansluiten op de vloer. Zo voorkom je dat je te veel betaalt!

Hoeveel behang wil je kopen?

De meeste rollen zijn 53 cm breed en 10 m lang. Het aantal rollen behang kopen is afhankelijk van de hoogte en breedte. Meet ten eerste de hoogte. Vervolgens meet je de omtrek van je kamer. Bij kleine ramen kan je de omtrek hiervan meerekenen, maar bij grote is het beter van niet. De omtrek in cm deel je door de eerder beschreven 53 centimeter.

Uit welk soort behangpapier kan ik kiezen?

Ieder soort heeft zijn voor- en nadelen. Zo kan je kiezen uit glasvezelbehang. Dit is heel handig voor het onzichtbaar maken van allerlei scheurtjes aan de muur. Ook heb je rauhfaserbehang. Dit soort behang bestaat uit twee lagen papier met houtvezels ertussen. Dit behang wordt vaak overgeschilderd. Wil je echt opvallen? Fotobehang wordt gemaakt met uv-bestendige inkt. Hierbij kan je je eigen foto’s op plaatsen. De keuze is reuze!