Zonnepanelen op je dak

We zijn ons steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid en we gaan dan ook steeds zorgvuldiger om met energie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de fossiele grondstoffen die we nu gebruiken om energie op te wekken uitgeput raken. Vandaar dat er druk wordt gekeken naar duurzame oplossingen. Doen we dit niet dan zal energie ook flink in prijs stijgen. Het is dus verstandig om naar oplossingen te kijken om dit te voorkomen. Een manier om duurzamer te worden is door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Met de zonnepanelen kun je zelf energie opwekken die je vervolgens kunt gebruiken. Dit is een stuk voordeliger dan de energie die je afneemt bij je energieleverancier en ook beter voor het milieu.

Voordelen van zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezer ervoor om zonnepanelen op het dak te leggen. Overal in Nederland zie je de panelen verschijnen. Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en zo je energierekening omlaag brengen. De energie die je opwekt hoef je namelijk niet af te nemen van je energieleverancier. Hier betaal je dus niets voor. Wek je daarnaast nog meer op dan dat je verbruikt over een heel jaar gezien, dan krijg je hiervoor ook nog een terugleververgoeding per kWh die je meer opwekt. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt per energieleverancier.

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze relatief makkelijk aan te schaffen zijn en op haast ieder dak geplaatst kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat het aantal zonnepanelen in Nederland ook flink toeneemt. Ook het onderhouden van de zonnepanelen kost weinig moeite. Vaak is het voldoende om in het voorjaar met een beetje water de panelen schoon te spoelen om er optimaal gebruik van de maken.

Nadelen zonnepanelen

Natuurlijk heeft het aanschaffen van zonnepanelen ook zo zijn nadelen. Het grootste nadeel is de aanschafprijs en de terugverdientijd. Het aanschaffen van zonnepanelen is best een grote uitgave. Het moet wel binnen je financiële mogelijkheden liggen om deze uitgave te doen. Hoeveel het kost is afhankelijk van het aantal panelen. Als het kan is het het beste om het aantal panelen af te stemmen op je verbruik. Dus dat je opwekking in de buurt of gelijk ligt aan je verbruik. Hiermee wordt namelijk je verbruik gesaldeerd. Wek je meer op dan krijg je namelijk een terugleververgoeding. Deze vergoeding ligt lager dan het tarief waarvoor je verbruik gesaldeerd wordt. Door deze grote uitgave duurt het ook redelijk lang om je kosten terug te verdienen. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 7 en de 9 jaar.

Daarnaast krijg je tegenwoordig ook geen subsidie meer bij het aanschaffen van zonnepanelen. Je moet de panelen dus zelf betalen. Tot slot vinden mensen zonnepanelen op het dak ook niet mooi. Mocht je dit ook vinden, hou dan in je achterhoofd dat een woning met zonnepanelen vaak wel meer oplevert bij het verkopen.  

Aanschaffen van zonnepanelen

Ben je na het lezen overtuigt en wil je nu ook zonnepanelen op je dak, dan hebben we nog twee tips. Vraag altijd meerdere offertes op van bedrijven die zonnepanelen installeren. Het kan zomaar zijn dat het ene bedrijf voordeliger is dan de ander. Dit is toch mooi meegenomen. De uitgave die je moet doen om zonnepanelen aan te schaffen is al hoog genoeg.

Daarnaast is het ook goed om te kijken of je huidige energieleverancier nog het beste bij je past nu je zonnepanelen hebt. Het tarief wat je betaalt aan elektriciteit zal minder uitmaken en het gastarief zal een groter deel van je energierekening in nemen. Het is dus goed om te kijken of je leverancier een laag gastarief aanbiedt. Wek je meer op dan dat je verbruikt. Dan is het ook verstandig om te kijken naar de terugleververgoeding die je ontvangt van je leverancier. Door energie te vergelijken bij Independer zie je direct welke energieleverancier het beste bij je nieuwe situatie past.