Energiegebruik Thuis

Wat kost dat nou?

In de winter zetten we de verwarming regelmatig een graadje hoger zonder ons te realiseren dat dit geld kost. Natuurlijk is het ook niet de bedoeling om daar constant over na te denken maar het gaat wel om je portemonnee. Dan kan het geen kwaad om daar af en toe eens bij stil te staan. Stroom en ook gas gebruik je voor warmte (bijvoorbeeld de verwarming maar ook voor warm water en voor het fornuis) en voor verlichting of om apparaten te laten werken. Dit gaat om alle apparaten waar een stekker aan zit van je televisie tot de wasmachine. We kunnen dus niet zonder energie maar dat kost je uiteraard wel geld. Een alleenstaande of een stel betaalt zo rond de €100 per maand en voor een gezin met kinderen loopt dat al snel op tot een veelvoud daarvan. Op jaarbasis is dat zo €2.500.

Kan het ietsje minder?

Om te kunnen bedenken waarmee je kunt bezuinigen, moet je weten waarmee je de meeste kosten maakt. Het kost de meeste energie om warmte op te wekken (met gas maar ook met stroom) of om iets te laten draaien. Op warmte kun je besparen door bijvoorbeeld korter te douchen, geen elektrische kacheltjes te gebruiken of door de thermostaat slim in te stellen, zodat je geen leeg huis nodeloos verwarmt. Apparaten als wasmachine, droger of vaatwasser gebruiken de meeste stroom, daarom kan het handig zijn om indien mogelijk gebruik te maken van twee meters (hoog en laag tarief) en dergelijke apparaten alleen te gebruiken in de daluren ’s nachts en in het weekend.

Kan het nog beter?

Als je al langer bij dezelfde energieleverancier zit, is het mogelijk om tot wel €400 per jaar te besparen. Dat kun je doen door te kijken of je bij een andere leverancier voordeliger uit bent. Dat is tegenwoordig gelukkig een stuk minder ingewikkeld dan het lijkt. Je hoeft alleen jouw gegevens in te vullen op de energievergelijker EasySwitch.nl en vervolgens kun je de prijzen vergelijken om de beste en goedkoopste leverancier te kiezen. Alle energieleveranciers worden onafhankelijk met elkaar vergeleken. Ook het overstappen wordt je heel eenvoudig gemaakt dankzij de overstapservice en je komt gelukkig nooit zonder stroom te zitten!