Op welke punten kan ik besparen op mijn energierekening?

Je kunt op veel verschillende manieren geld besparen op je energiekosten.Wij hebben enkele tips en methodes voor jullie op een rijtje gezet.

1.Vermijd gloeilampen, kies voor zoveel mogelijk spaarlampen. Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland 17 gloeilampen in huis. Als je alle gloeilampen in huis zou vervangen door spaarlampen, dan kun je wel 66 euro per jaar besparen op je energierekening!

2. Elektrische apparatuur: Voor bijna elke elektrische apparaten kun je tegenwoordig zien hoeveel energie ze verbruiken. Ze krijgen een label waarin staat hoe zuinig ze zijn. Wanneer je nieuwe apparatuur koopt is het daarom extra handig om deze mee te nemen in je keuze.

3. Laat de was buiten drogen of binnen op een waslijn, in plaats van in de wasdroger. Zeker tijdens de zomerperiode kun je hier veel op besparen.

4. Breng tochtwering aan bij deuren en ramen, zo voorkom je dat koude lucht naar binnen waait. Gordijnen voor de ramen kan al veel kou schelen tijdens de wintermaanden.

5. Haal opladers en adapters van bijvoorbeeld telefoons en laptops uit het stopcontact. Wanneer je opladers er nog in laat verbruik het altijd nog een beetje stroom.

6. Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar uit. Op stand-by verbruikt je namelijk nog steeds stroom. Op jaarbasis kan dit veel schelen als je ook nog bedenkt hoeveel apparaten je eigenlijk op stand-by stand hebt staan. Meer dan tien procent van het elektriciteitsverbruik in huis gaat namelijk op aan apparaten die stand-by staan.

7. Gebruik tijdens het koken een deksel op de pannen, zo kookt je pan namelijk sneller. Je kunt ook je water eerst opwarmen in een waterkoker, scheelt tijd en geld. Kies ook de juiste pan voor de juiste pit een kleine pit met grote pan duurt langer om warm te krijgen.

8. Doe de lichten uit in kamers waar je niet bent. Vaak is het onnodig om lichten aan te laten in de kamers waar je niet aanwezig bent.

9. Zet de thermostaat een graadje lager en doe daarvoor in de plaats een warme trui aan. Je lichaam went ook aan aan de lagere temperatuur dus kijk het eerst een paar weken aan.

10. Vergeet niet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten. De kamer blijft zolang nog warm, maar je stookt niks. Zet de verwarming uit in de kamers waar je nauwelijks aanwezig bent. Denk aan keuken, badkamer en wc.