Een nieuw rol voor de klok in ons interieur

Eigenlijk heeft ieder huishouden toch wel minstens 3 klokken hangen in huis. Klokken zijn een bekend en beproefd onderdeel van ons interieur. We staan er eigenlijk niet bij stil. Maar hebben we klokken eigenlijk nog wel nodig? Denk hier aan: tegenwoordig kunnen we de klokken op zoveel andere manieren vernemen. Een klok hebben we eigenlijk helemaal niet meer nodig voor dat doeleinde. Maar waarom zijn ze dan toch nog zo populair? Zijn we aan het slaapwandelen? Welnee! Klokken zijn een relatief goedkope manier om sfeer, stijl en karakter toe te voegen aan welke kamer je maar wilt.Waarop letten bij klokken kiezen voor je huisAllereerst willen we je aanmoedigen om eens wat meer uit te geven aan klokken. Bij de Nederlandse warenhuizen en discounters kun je voor bodemprijzen goedkope klokken kopen. Maar deze kun je ook wel zien als wegwerp klokken. Mooi zijn ze niet te noemen. Het enige waar ze goed voor zijn is de tijd aangeven. Maar dat is de grap juist, daarvoor hebben we ze niet meer nodig. Waar je naar op zoek bent dus zijn klokken met een mooi design. En over het algemeen zal je daar wat dieper voor in de buidel moeten tasten. Goede merken zijn o.a. AMS, JVD, Hermle klok, enzovoort. Maar desalniettemin hoeft het ook weer geen rib uit het lijft te kosten.

Er zijn nu klokken die meer kunnen dan mooi zijn of de juiste tijd aangeven. Sommige klokken kunnen ook andere informatie aangeven. Zoals datum en dag klokken. Dit zijn klokken die naast de tijd ook duidelijk aangeven welke dag het vandaag is, en de datum. Dit noemen we ook wel kalenderklokken. Deze zijn handig voor met name ouderen maar ook jongeren. Ieder om eigen redenen. De dementieklokken zijn hier verwant aan, en helpen ouderen met Alzheimer om bij de tijd te blijven.

Dan is er nog de kwestie het geluid. Het tikken van de klok. Voor sommigen onder ons tenenkrommend tergend. Voor anderen juist rustgevend, een bekend geluid waarin zij kunnen berusten. Het punt hier om op te letten is of om het gaat om een quartz klok of een mechanische klok. Quartz klokken zijn over het algemeen vrijwel geruisloos. Mechanische klokken hebben vaak een uitgesproken tik. Kan je daar niet tegen dan kun je deze types klokken beter mijden. Quartz klokken hebben verder als voordeel dat ze relatief onderhoudsarm zijn. Het enige dat je hoeft te doen is af en toe de batterij te vervangen.

Welk type klok? Wandklokken zijn het meest populair. Bij de meeste mensen staat het hele interieur al vol, maar aan de muur is altijd nog wel een plekje. Ideaal om een kale muur op te vrolijken. Een tafelklok kan leuk zijn voor bijvoorbeeld in de eetkamer. Ook hier is eigenlijk altijd wel ruimte voor. Staande klokken ten slotte zijn de ouderwetse grote klokken die je wellicht nog kent van je grootvader of moeder.