Rolluiken

Rolluiken plaatsen?

Rolluiken worden op verschillende manieren geplaatst. Voordat u uw rolluiken aanschaft is het verstandig om de mogelijkheden te vergelijken. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Inbouwrolluiken

Bij deze manier van plaatsen worden de rolluiken ingebouwd. Hiervoor wordt boven de deur- of raamopening een uitsparing gemaakt. Vervolgens wordt het rolluik in de uitsparing, achter de buitensteen geplaatst. Zo is het rolluik netjes weggewerkt, en allen zichtbaar wanneer het gesloten is. Een nadeel van inbouwrolluiken is dat de bouwschil wordt doorbroken. De bouwschil is de grens tussen de woonruimte en de buitenwereld. Gevolg is dat er meer warmte verloren gaat. Daarom is het heel belangrijk dat de kast goed geisoleerd wordt met een kunststofplaat of minerale wol. Doordat er veel ruimte nodig is voor de uitsparing in de buitenmuur, is deze manier van plaatsen vaak alleen mogelijk bij nieuwbouw huizen.

Opbouwrolluiken  

Opbouwrolluiken zijn een goed alternatief wanneer inbouwrolluiken niet mogelijk zijn. Het rolluik wordt achter het raam, als geheel achter de buitsteen geplaatst. Door de kleinere oprolstructuur van het rolluik, is er minder ruimte nodig voor de uitsparing. Net als bij inbouwrolluiken zijn deze rolluiken alleen zichtbaar wanneer ze gesloten zijn. Een ander voordeel is dat de kast van een opbouwrolluik wél goed geïsoleerd is in de fabriek.

Voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken worden op twee verschillende manieren geplaatst en zijn in iedere situatie mogelijk. De rolluiken kunnen ‘op de dag’ of ‘in de dag’ geplaatst worden. We noemen het ‘op de dag’ (afbeelding links) als het rolluik op de muur geplaatst wordt. Als het rolluik ergens tussen geplaatst wordt noemen we het ‘in de dag’ (afbeelding rechts). Voorzetrolluiken zijn het meest voordelig. Omdat er minder breekwerk nodig is, zijn er minder kosten.

Rolluiken zelf plaatsen

Bent u een handige doe-het-zelver dan kunt u zelf rolluiken plaatsen. Voorzetrolluiken zijn eenvoudig te plaatsen, en het is geen tijdrovende klus. Hierdoor bespaar je veel kosten. Belangrijk hierbij is dat u goed voorbereid bent. Zorg dat u een keuze maakt voor de manier van plaatsen, en de kozijnen op meet. Vervolgens kunt u uw rolluiken zelf plaatsen. 

Rolluiken specialist

Heeft u geen tijd om zelf u rolluiken te plaatsen?  Dan kunt u ook een rolluiken specialist inhuren. Door uw rolluiken te laten plaatsen bent u ervan verzekerd dat de rolluiken goed geplaatst worden. De kosten voor het plaatsen kunnen per leverancier verschillen. Daarom is het slim om specialisten te vergelijken. Als u specialisten vergelijkt let dan op de prijs, garantie, levertijd, kennis en vakkundigheid.