Inbraakpreventie tips voor deze winter

Het zal je maar gebeuren: gezellig met vrienden oud en nieuw gevierd en bij thuiskomst ontdekken dat er ingebroken is en uw waardevolle spullen zijn verdwenen. Geen goed begin van het nieuwe jaar. Een veelgebruikte inbraaktechniek, die momenteel erg populair is, is kerntrekken. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen met een anti kerntrek cilinder.

Inbrekers willen zo snel mogelijk bij u binnen zijn, (zeker) ook in de winter. 80% van de inbrekers zijn zogenaamde ‘gelegenheidsinbrekers’. Zij zoeken huizen uit die slecht beveiligd zijn. Een dergelijke crimineel zal niet snel kiezen voor een huis dat goed verlicht is en voorzien is van een degelijk veiligheidsslot.

Keer op keer blijkt weer dat tijdens zowel de kerstdagen als de jaarwisseling er vaker ingebroken wordt dan gedurende de rest van het jaar. Veel mensen zijn met oud en nieuw van huis. Daarnaast zijn buren minder alert op vreemden, omdat er met de feestdagen vaak meer bezoek komt. Ook zijn de dagen korter, zodat dieven kunnen profiteren van de duisternis. Tenslotte is het knallen van het vuurwerk een mooie dekmantel voor inbrekers.

Wat is kerntrekken?
Bij kerntrekken verwijdert de inbreker de cilinder uit het slot van de deur. Dit doet hij door een schroef in de cilinder te draaien en deze met cilinder en al uit het slot te trekken. Meer dan een schroef en een klauwhamer is er niet voor nodig. Omdat het ook nauwelijks geluid maakt, kan een inbreker al binnen 20 seconden de deur opengebroken hebben en binnen staan.

Hoe voorkom je kerntrekken?
De cilinder van het deurslot is de basis van de beveiliging van uw huis. Door het plaatsen van een anti kerntrek cilinder voorkomt u dat een inbreker de cilinder eruit kan halen. U kunt een dergelijke cilinder eenvoudig zelf plaatsen. Het is belangrijk om cilinders met beveiligingsklasse SKG*** (Extra Zwaar Inbraakwerend) en/of kerntrekbeslag te plaatsen met een minimale uittrekkracht van 15Kn. Dat adviseert ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dergelijke skg cilinders zijn bestand tegen kerntrekken. Bij de meeste cilinders die nu in deuren zitten, is dat namelijk niet het geval. Op deze manier bent u eenvoudig beschermd tegen inbraak en zijn uw eigendommen veilig.