De zoektocht naar een huurwoning

Wil je voor het eerst een huis huren? Of ben je op zoek naar een groter appartement? Dan breekt er een spannende periode voor je aan. Er zijn veel mogelijkheden om aan een huurwoning te komen. Je kunt via een woningcoöperatie zoals Wooniezie.nl in Helmond een woning huren, maar ook via een particulier. Het is soms handig om langs een makelaar te lopen, maar ook het internet staat vol met mogelijkheden. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Bij het bezichtigen van een huis is het daarom ook van belang om op diverse belangrijke punten te letten.

hurenVoordat je de woning bezoekt kun je het beste een indruk krijgen van de buurt. Welke mensen wonen er? Een kinderrijke omgeving is voor een student misschien minder aantrekkelijk dan een familie. Uiteraard geldt het andersom ook als je met een gezin in een studentenbuurt gaat wonen. Daarnaast krijg je een indruk van de woonomgeving. Voel je je hier thuis? Zijn alle huizen netjes onderhouden? En voel je je in de omgeving thuis? Het is natuurlijk van belang dat naast de woning ook de omgeving goed aanvoelt. Heb je een goed gevoel over de omgeving? Dan wordt het tijd om de woning van binnen te bekijken!

Een spannend moment is als je een woning gaat bezichtigen. Het is daarom van belang om tijdens de bezichtiging objectief te blijven en niet al te enthousiast over te komen (ook al is het de woning van jouw dromen en zie je jezelf al helemaal zitten). Het is dan ook belangrijk om te kijken naar welke mankementen de woning eventueel zou kunnen hebben. Zijn er lekkende kranen? Ziet alles er goed onderhouden uit? Sluiten de deuren allemaal goed? Alle mankementen die je tijdens de bezichtiging ziet kun je dan direct melden. Daarbij kun je natuurlijk direct vragen wanneer deze problemen worden opgelost. Zo kun je gelijk zijn of de verhuurder actief is bij het onderhouden van de woning en meewerkt aan het oplossen van mankementen.

Het is na de bezichtiging belangrijk om de voor- en nadelen op te schrijven. Je krijgt dan een beter overzicht. Voldeed de grootte van het huis? En de badkamer? Ook kun je nadenken over de afmetingen in vergelijking met de huurprijs. En welke kosten komen er nog bij? Als je positief blijft is het tijd om dit aan te geven om daarna het huurcontract te tekenen en er uiteindelijk te gaan wonen. Veel plezier in je nieuwe woning!