Alle soorten tegels in huis

Tegels zijn echte blikvangers die je kan variëren in kleur, vorm en grootte. Vaak vind je Keramische tegels terug in badkamers en keukens, maar ook zijn ze goed te gebruiken in bijvoorbeeld de woonkamer.

Zelliges

Zelliges zijn tegels van Arabische afkomst, ze werden vroeger voornamelijk gebruikt in Arabische bad en gebedshuizen. Door de unieke uitstraling van deze tegels zijn ze prachtig om te gebruiken in de keuken, badkamer of op het toilet. Door middel van het gebruik van Zelliges kun je een kamer of ruimte een warmere uitstraling geven.

Zelliges worden ook wel de Marokkaanse wandtegels genoemd. De tegels zijn handgemaakt en zijn geglazuurd. Doordat de tegels met de hand zijn gemaakt hebben ze een uniek karakter en een onregelmatig oppervlak. Daarnaast kun je met deze tegels ook vloeren en meubels decoreren.

Soorten Zelliges

De Zellige tegels zijn er in allerlei afmetingen namelijk de vierkante formaten van 10×10 cm of 5×5 cm. Ook kun je deze krijgen in allerlei geraffineerde vormen. En doordat de tegels met de hand zijn gemaakt en geverfd, krijgen de tegels een karakteristieke uitstraling met een vleugje Arabische schwoeng.

Natuursteen

De natuursteen is een gesteende dat is gevormd uit gestold magma of uit onder hogedruk zijn versteend. In beide gevallen is het door de natuur gevormd. Er zijn enkel handen gebruikt om de natuurstenen te winnen en af te werken.

Soorten natuurstenen

Doordat de structuur van de aardbodem overal ter wereld verschild zijn er veel verschillende variaties natuurstenen. Een aantal veel voorkomende natuurstenen zijn: kalksteen, marmer, graniet en kwartsiet. De kleuren kunnen uiteenlopen van donker tot licht. Zo kent de natuursteen ook enkele bekende methoden van bewerkingen zoals: matglans, vlampatroon, ruw oppervlak en hoogglans. Doordat de natuursteen tegels volledig bestaan uit door de natuur gevormde materialen kunnen ze nooit exact hetzelfde zijn. Daarom is het niet mogelijk om een patroon te maken.

Onderhoud van natuurstenen

Het onderhoud van een natuurstenen vloer is niet altijd even gemakkelijk. Je kunt deze vloer het best beschermen door een speciale laag aan te brengen. Dit is vooral aan te raden bij lichte vloeren en tegels die een wat ruwer oppervlak hebben. Er zijn verschillende soorten beschermingsmiddelen zo kun je eenmalig coatings of impregneermiddel toepassen of periodiek wax of zeepmiddelen gebruiken.

Het is dan ook aan te raden om regelmatig de tegels schoon te vegen met een zachte bezem, de vloer te stofzuigen een parketborstel, als er vlekken op komen deze zo snel mogelijk te verwijderen, gebruik alleen middelen die door de fabrikant worden voorgeschreven en vooral niet te veel zeep gebruiken. Zeep kan na veelvuldig gebruik een vettige laag achterlaten.