Op zijn tijd je sloten laten vervangen

Het kan om verschillende redenen verstandig zijn om sloten op z’n tijd te vervangen. Denk hierbij overigens niet alleen aan het slot op de voor- en achterdeur van je woning. Ook de sloten op ramen, in het bijzonder op ramen in de buurt van een plat dak, moeten van voldoende kwaliteit zijn. Het helpt inbrekers buiten je woning te houden. Niet alleen is het vervangen van sloten interessant, wanneer je de kans op een inbraak wilt verkleinen. Een slot vervangen doe je bijvoorbeeld ook, wanneer sloten kapot zijn gegaan. Een defect aan een slot kan verschillende oorzaken hebben.

Kies bij het vervangen van een kapot slot altijd voor sloten die gekeurd zijn door het onafhankelijke SKG. Sloten krijgen van deze stichting een beoordeling van nul, één, twee of drie sterren. Des te meer sterren een nieuw slot heeft, des te kleiner de kans op een inbraak normaliter is.

Verschillende mogelijke oorzaken voor schade aan slot

Een slot kan onder meer beschadigd raken als gevolg van vocht wat in de cilinder hiervan blijft staan. Het risico hierop is het grootst in de herfst en winter. Vocht in een cilinderslot zal leiden tot corrosie. Als gevolg hiervan draait het slot steeds minder goed, waardoor je sleutel in het ergste geval afbreekt. Het is niet altijd mogelijk een afgebroken stukje sleutel uit het slot te verwijderen. Daarnaast kan het vocht in de wintermaanden bevriezen, waardoor het vocht uitzet en de cilinder van binnen beschadigt. Vorstschade komt geregeld voor. Je verkleint de kans op corrosie en vorstschade door het slot regelmatig van wat druppels WD40 te voorzien. Olie laat het vocht uit de cilinder lopen.

Verbetering inbraakbeveiliging met nieuwe sloten

Zoals eerder genoemd is het vervangen van sloten niet alleen interessant, wanneer de cilinder van je huidige slot beschadigd is geraakt. Je kunt een slot ook vervangen om de inbraakbeveiliging van je woning te verbeteren. Oudere sloten hebben vaak een kleiner aantal verbindingspunten met het kozijn van de deur of het raam. Het maakt de kans op een inbraak onnodig groot. Des te meer verbindingspunten een slot met het kozijn heeft, des te meer moeite en tijd zal het een inbreker kosten om de deur te openen. Dit vergroot de kans dat een inbreker wordt opgemerkt.

Sloten vervangen na een inbraak

Heb je onverhoopt al te maken gehad met een inbraak in huis? In dat geval is het eveneens noodzakelijk om sloten te vervangen in veel gevallen. Inbrekers gebruiken steeds meer geweld om sloten te forceren. De kans is zodoende groot, dat het slot bij een inbraak ernstig beschadigd is geraakt. Daarbij wil je een nieuwe inbraak in huis voorkomen; een goed moment om voor een steviger slot te kiezen.

Voor het vervangen van sloten op ramen en deuren kun je op de hulp van een slotenmaker rekenen. Wil je een kapot slot vervangen na een inbraak? Kies in dat geval voor de hulp van de spoeddienst van een slotenmaker. Zo’n spoeddienst is 24/7 bereikbaar voor hulp. In andere gevallen is het voordeliger om een reguliere slotenmaker in te schakelen.