Je huis verkopen: waar moet je op letten?

Ga je verhuizen en ben je van plan om je huis te koop te zetten? Dan is het van essentieel belang om dit op een gestructureerde wijze te doen. Er moeten een aantal zaken uit worden gezocht en op een rijtje gezet. Ook is het goed om verkoopmakelaars zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen, mocht je op dit vlak genoeg kennis en kunde hebben, om zonder makelaar aan de slag te gaan door alles zelfstandig te doen. Mocht je wél met een verkoopmakelaar aan de slag willen, is het raadzaam om te bepalen welke diensten je wel of níet gaat afnemen.

Makelaars online vergelijken: altijd handig

Online onderzoek doen is snel en gemakkelijk. Zo kun je binnen een handomdraai gratis en vrijblijvend makelaar courtages vergelijken. Door je postcode in te voeren krijg je meteen meerdere offertes voorgeschoteld van makelaars in jouw buurt, zodat je kunt beginnen met vergelijken en uiteindelijk jouw voordeel doen. Nu een aantal tips om de basis goed in beeld te krijgen:

Een passende makelaar voor jouw situatie

  • Breng goed in beeld welke aspecten van belang zijn voor jouw persoonlijke situatie. Zo kun je kiezen voor maatwerk en niet alle diensten blind afnemen, die een makelaar te bieden heeft. Heb je een makelaar nodig die de onderhandelingen voor jou op zich neemt? Heb je behoefte aan een verkoopmakelaar die de koopovereenkomst voor je opstelt of de indicatieve verkoopwaarde? Of wellicht alle drie?
  • Je wilt je woning sowieso op Funda hebben staan. Kies daarom een verkoopmakelaar die aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).
  • De vraag in hoeverre jij het werk wilt delegeren (en voor betalen) is erg persoonlijk. Wanneer je prioriteit besparen is, is het logisch dat je zo veel mogelijk zelf moet proberen af te handelen.

Hoeveel kost een makelaar nou eigenlijk?

Jij wilt verdienen aan de verkoop van je huis, maar de makelaar natuurlijk ook. Een gulden regel is: hoe duurder je huis, hoe hoger de makelaarskosten. De courtages of provisies van makelaars worden berekend in procenten over de verkoopprijs van je woning. Hier volgen nog een drietal tips omtrent courtages van verkoopmakelaars:

  • Wat gebeurt er wanneer je besluit over te stappen naar een andere makelaar? Hierbij komen extra kosten in beeld, naast de courtage kosten die berekend worden. Lees de voorwaarden goed door en informeer nader, mocht deze informatie niet medegedeeld zijn.
  • De vaste kosten in de vorm van de zogenaamde opstartkosten. Dit is een vast bedrag, dat ook naast de courtage wordt bepaald. Het betreft kosten die al vaststaan vóórdat de verkoopprocedure in beeld komt.
  • Let op of de courtages, die je in de offerte ziet, inclusief BTW zijn of exclusief. De meeste makelaarskantoren werken exclusief BTW.