Verschil in elektriciteitskabel

Elektriciteit is een energiebron die mensen nodig hebben om in hun dagelijks leven te voorzien. Bijna al je activiteiten thuis worden gefaciliteerd door elektronische apparatuur om je werk gemakkelijker te maken. Deze elektronische apparaten werken niet als er geen elektriciteit is. Ondertussen moet goede elektriciteit met de juiste kabel worden geleid. Er zijn verschillende soorten kabels die worden gebruikt voor elektrische installaties, waaronder Vobst kabels en VOB-kabels. Vobst- en VOB-kabels zijn kabels die bestaan ​​uit kern en meeraderig. Deze kabels zijn gecoat met PVC om ze sterker en veiliger te maken. Het verschil is dat Vobst kabels zilveren kabels zijn die zijn gemaakt van vertinde koperen geleiders, terwijl VOB-kabels koperkleurige kabels zijn die zijn gemaakt van blanke koperen geleiders. Lees hier meer over het verschil tussen VOB en Vobst elektriciteitskabels.

VOB-kabel

VOB of Vinyl Original Belge kabel is een kabel die bestaat uit slechts één koperdraad bedekt met PVC. VOB-kabels worden gebruikt voor elektrische installaties, vooral voor verlichtingsdoeleinden, schakelapparatuur of in zekeringkasten die vaste elektrische installaties thuis worden genoemd. VOB-kabels zijn niet geschikt voor installatie buitenshuis. Bij elektrische installaties met VOB-kabels is het vaak nodig om kabels op muren of beton te laten monteren. Bij het aanbrengen van VOB-kabels op muren of beton is het noodzakelijk om bescherming te bieden in de vorm van een vaste buis of flexibele buis zodat de kabels niet beschadigd raken. Als je VOB-kabels gaat toepassen kun je flexibele voorbedrade buizen kopen die een aantal VOB-kabels bevatten.

VOB-kabeltypes

Voordat je een VOB-kabel koopt, moet je eerst de soorten VOB-kabels kennen. Zo kun je niet de fout in gaan bij het toepassen van deze kabels op de elektriciteit in je huis. Dit is nodig omdat het kiezen van het juiste type kabel grote invloed zal hebben op de kwaliteit van de elektriciteitsstroom in je huis. Als het fout is, is het resultaat niet goed en kan het leiden tot een elektrische kortsluiting. Sommige elektronische items hebben vaak een elektrische stroom met een ander vermogen. De typen VOB-kabels omvatten een kabel van 1,5 mm² die wordt gebruikt voor verlichtingsinstallaties van 16 A, een kabel van 2,5 mm² voor stopcontacten en/of verlichting met een vermogen van 20 A. Voor huishoudelijke apparaten die voldoende hoog vermogen hebben, bijvoorbeeld voor elektrische kachels of elektrische ovens, moet je een VOB-kabel met een afmeting van 4 mm² gebruiken.

Vobst-kabel

De volgende elektriciteitskabel is de Vobst-kabel. Vobst-kabels bestaan ​​uit zilveren kabels die zijn opgebouwd uit met lood beklede geleiders. Dit in tegenstelling tot VOB-kabels die niet vertind of blootgelegd zijn. Vobst-kabels worden gebruikt voor huishoudelijke en industriële elektrische installaties. Vobst-kabels zijn stijver en sterker dan VOB-kabels en zijn daarom geschikt voor elektrische buiteninstallaties en voor het gebruik van elektronische apparatuur of machines met een groter elektrisch vermogen. Omdat Vobst-kabels al met lood zijn gecoat, is het niet nodig om leidingen of buizen te gebruiken om ze te beschermen.

Vobst kabel varianten

Vobst-kabels zijn verkrijgbaar in verschillende maten geleiderdiameters. Als je Vobst-kabels gaat gebruiken voor verlichting, dan kun je Vobst-kabels gebruiken met een geleiderdiameter van 1,5 mm². Voor stopcontacten kun je Vobst-kabels van 2,5 mm² gebruiken en voor fornuizen, ovens of andere keukenapparatuur met een groter elektrisch vermogen kun je Vobst-kabels van 6 mm² gebruiken. Ten slotte worden Vobst-kabels met grotere doorsneden van 50, 75 en 90 mm² gebruikt voor apparatuur of machines in de zware industrie.