Waarom schoorsteenonderhoud noodzakelijk is

Als u een mooie haard in huis heeft, mooi haardsetje erbij en een gezellig kleed, die u de winter lekker stookt om de warmte en gezelligheid in huis te halen dan is schoorsteenonderhoud onvermijdelijk. Het rookkanaal van uw haard kan namelijk dichtslibben. Bij het stoken blijven er onverbrande deeltjes in de schoorsteen achter die zich hechten aan de wand. Deze deeltjes vormen een teerachtige laag die zeer brandbaar is. Dit is één van de oorzaken van een schoorsteenbrand.

Een vogelnest kan een vergiftiging veroorzaken

Een andere oorzaak van een schoorsteenbrand kan een vogelnest zijn! Vogels vinden in schoorstenen vaak mooie en veilige plekken om te broeden. Aangezien u in het voorjaar en de zomer uw haard waarschijnlijk niet gebruikt kunnen vogels daar mooi een nestje in bouwen. Dit nest sluit het rookkanaal af. Zodra u weer gaat stoken kan er niet alleen een schoorsteenbrand ontstaan maar de rookgassen kunnen ook in uw woonkamer terecht komen waardoor een vergiftiging kan plaatsvinden. Doordat het rookkanaal is afgesloten komen deze zeer gevaarlijke rookgassen zoals koolmonoxide weer terug naar beneden en vullen uw woonkamer met alle gevolgen van dien! Het is dus noodzaak om de eventueel gebouwde vogelnesten te laten verwijderen die in uw schoorsteen zijn gebouwd.

Schoorsteenonderhoud één keer per jaar

Om met uw haard uw huis veilig te verwarmen en de gezelligheid in huis te halen is het dus belangrijk dat u de schoorsteen laat reinigen. Als u dit één keer per jaar doet is dat prima. Stookt u dagelijks uw haard, bijvoorbeeld omdat u geen andere verwarmingsmogelijkheden heeft in uw huis? Kies er dan voor om de schoorsteen twee keer per jaar te reinigen. Laat in ieder geval de schoorsteen reinigen voordat u de haard na de zomer voor de eerste keer weer gebruikt. Zodat ook vogelnesten verwijderd kunnen worden die in de lente in het rookkanaal gebouwd zijn. Bent u op zoek naar een goede schoorsteenveger, neem dan contact op met schoorsteenvegerdirect.nl Wij helpen u graag bij al het onderhoud aan de schoorsteen.