Gooi niet weg!

Recyclen is hot. Dat heeft men ook bij Kruidvat ingezien. In het Gelderse Heteren opende een van de grootste drogisterijketens van Nederland een speciale fabriek waarin men karton en plastic recyclen.

Het karton en plastic wordt wekelijks opgehaald in de Kruidvat- en Trekpleister-vestigingen in Nederland, Belgiƫ en Frankrijk. Het gaat dan om 5.000 kilo plastic en 50.000 kilo karton per dag, aldus Duurzaam Bedrijfsleven.

Gooi niet weg!

De trend om spullen in te zamelen is niet nieuw. Wel is het nieuw dat het bedrijfsleven er nadrukkelijk voor kiest om te gaan recyclen en dit nieuws vooral naar buiten te brengen. Toch blijven er ondanks alle mooie woorden veel kansen liggen. Denk bijvoorbeeld maar eens dat aparte deel in de milieustraat waar afgedankte elektrische apparaten terechtkomen.

Wecycle

Natuurlijk is er de afgelopen jaren flink wat aandacht geschonken aan de mogelijkheden om oude apparaten op een goede manier richting de afvalstations te krijgen. Bekend zijn de campagnes van Wecycle. Deze zijn niet alleen gericht op de consument. Ook het bedrijfsleven en de overheid moet van de aangeboden informatie kunnen profiteren.

Wecycle is een non-profitorganisatie die ervoor zorgt dat zogeheten e-waste ingeleverd wordt. Oude elektrische apparaten krijgen een nieuw leven. Een goede samenwerking is van essentieel belang. Alleen op deze manier kan men de oude apparaten gebruiken als grondstof voor nieuwe apparaten.

Het voordeel is dat fabrikanten die hiervan gebruik maken bij het vervaardigen van nieuwe producten een minder groot beroep gedaan hoeft te worden op grondstoffen uit de natuur.

Onterecht

Toch is er een belangrijk onderdeel dat niet terugkeert in de campagnes. Dat is de vraag of een apparaat echt voldoende is afgeschreven om deze niet meer te gebruiken. Het komt maar al te vaak voor dat apparaten onterecht afgeschreven worden. Bekend is het voorbeeld van oude mobieltjes.

Bij een nieuw telefoonabonnement hoort ook vaak een nieuwe telefoon. De oude blijft soms nog even op de plank liggen, om daarna definitief afgedankt te worden. Een goed idee is om na te gaan of de oude telefoon nog te gebruiken is door een ander, die wellicht minder hoge eisen stelt.

Even zo bekend zijn de defecte huishoudelijke apparaten. Ons woongenot mag immers niet teveel verpest worden door een lamp of een andere elektrisch apparaat dat een mankement heeft. In plaats van direct naar een nieuw product te grijpen is het ook goed om na te denken over het vervangen van een defect onderdeel, indien dit mogelijk is. Kijk maar eens naar de voorbeelden op Onderdelenwinkel.nl. Genoeg voorbeelden voor wat betreft het gunnen van een iets langer leven van bijvoorbeeld een stoomreiniger of een wasmachine.

Foto: Qmnonic.